Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEMI SA SIGURNOŠĆU

Poznato od čega je u Biogradu na Moru preminuo tinejdžer iz Gline: "Čuo sam da jedna žena viče da nema defibrilatora... 'Evo tamo leži jedan dečko, ne miče se'"

Aktualno Galerija Lukas Kvartuč Lukas Kvartuč Foto: DNEVNIK.hr Sigurnost na moru - 6 Sigurnost na moru - 6 Foto: DNEVNIK.hr Sigurnost na moru - 5 Sigurnost na moru - 5 Foto: DNEVNIK.hr Sigurnost na moru - 4 Sigurnost na moru - 4 Foto: DNEVNIK.hr +6 Sigurnost na moru - 3 Galerija 1/11 >>
Kakva je sigurnost na hrvatskim plažama? Na plaži u Biogradu u petak se utopio maloljetnik. Provedenom obdukcijom mrtvoga tijela kao uzrok smrti utvrđen je zastoj srca. Imamo puno plaža, a, kako javlja reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić, malo spasilaca, liječnika i potrebnih medicinskih uređaja, poput defibrilatora.

U petak u poslijepodnevnim satima maloljetnik je preminuo na plaži Soline kod Biograda. Nesretni tinejdžer inače je iz Gline i u Biogradu na Moru bio je s razredom na ekskurziji.

Pročitajte i ovo Plamen na trajektu u Biogradu Nije bilo putnika FOTO/VIDEO Drama u Dalmaciji! Zapalio se trajekt: Nakon duge borbe s plamenom, vatrogasci uspješno otklonili opasnost Ilustracija Slijedi obdukcija Tužan kraj potrage: U rijeci pronašli tijelo muškarca

"Jedan ga je čovjek izvukao, primjetio ga je", navodi mladić koji je svjedočio tragičnom događaju. Šesnaestogodišnjaku iz Gline pokušali su, kaže, pomoći kupači. I jedan student medicine.

Nema defibrilatora

"Čuo sam zapravo da jedna žena viče da nema defibrilatora i da li netko ima defibrilator, ja sam skočio do nje i pitao u čemu je problem? Kaže: 'evo tamo leži jedan dečko, ne miče se'", prisjeća se Lukas Kvartuč.

Bilo je to na plaži Soline u Biogradu na kojoj se svaki dan kupa na tisuće ljudi. Bez spasioca.

I bez defibrilatora kojim je, tvrde sugovornici, lako rukovati. A i čim se uređaj aktivira, ide dojava dispečeru koji telefonom daje upute kako pomoći unesrećenoj osobi.

Stoje dvadesetak tisuća kuna, a na plažama su rijetka pojava.

Kako u "mravinjaku" na plaži nema ni njih ni spasilaca, ekipa Dnevnika Nove TV nije uspjela doznati jer iz biogradske gradske uprave na ovu temu u subotu šute. A njihova je obveza sigurnost na javnoj plaži.

"Pa nije mi baš to normalno, trebalo bi biti", smatra Katica.

"Moja obitelj, brat, djeca, bili smo ovdje. Nije bilo nimalo lijepo gledati kako netko umire", navodi Marcelo, turist iz Rumunjske.

Hitna u problemima

Kupači tvrde - Hitnoj pomoći trebalo je pola sata da dođe. Oni to negiraju.

Kažu - Hitna iz Biograda morala je srčanog bolesnika voziti u Zadar, a pomoć je za 17 minuta stigla iz 20 kilometara udaljenog Benkovca.

Ali, ne kriju da problema imaju. "Evo imali su crvenu interenciju u Zadru, otišli su sad za Zadar i sad se može takva situacija dogoditi, evo doslovno sad", navodi glavni tehničar.

Dodatni tim Hitne pomoći u Biograd ipak stiže. Dvomjesečna potraga za liječnikom okončana je.

"Što sam onda napravio? Onda sam poslao svim Županijskim zavodima, krenuo sam od Krapine do Osijeka, doslovno tražio neki apel da ljudi koji rade već u Hitnoj pa su možda na godišnjem, i uspjeli smo na kraju, kreće to sutra, doktorica je došla iz Krapinsko-zagorske", objašnjava Ive Miletić, glavni tehničar Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije.

Dalmacija i Istra imaju iste probleme

Svako ljeto, čini se, otvara stare rane. Iste probleme dijele i Dalmacija i Istra.

"Godinama objašnjavamo i dokazujemo da je premala mreža Hitne medicine za našu županiju, pa onda uz pomoć lokalne samouprave i Županije imamo više timova, tijekom cijele godine, a naročito u cijeloj sezoni. Nešto više od šest milijuna kuna trošimo godišnje", navodi Gordana Antić, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

A dok na intervenciju ne dođe hitna pomoć, pomoći mogu spasioci.

"Imali smo slučaj koji je već bio na televizijama i po novinama se provlačio, kad se čovjek utapa, kad smo ga spasili živoga, sve se dobro završilo", rekao je Dorijan Marin, spasilac na plaži Kolovare.

Na zadarskoj plaži Kolovare sedam je spasilaca tijekom ljeta. A koliko ih je ukupno na hrvatskim plažama, ne zna se. Jer ni iz Ministarstva turizma, ni iz Hrvatskog crvenog križa odgovor nije stigao.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene