Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAKO PRUŽITI PRVU POMOĆ

Val vrućine koji stiže sa sobom nosi i veliku opasnost za jedan dio ljudi: "Ovi aparati mogu promijeniti cijeli tijek spašavanja"

Aktualno Galerija Matija Kranjčević - 2 Matija Kranjčević - 2 Foto: DNEVNIK.hr Matija Kranjčević - 1 Matija Kranjčević - 1 Foto: DNEVNIK.hr Matija Kranjčević - 3 Matija Kranjčević - 3 Foto: DNEVNIK.hr Matija Kranjčević - 4 Matija Kranjčević - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Matija Kranjčević - 5 Galerija 1/6 >>
Val vrućina stiže i u Hrvatsku. Visokih temperatura moraju se posebice paziti srčani bolesnici. Nakon smrti mladića u Biogradu, povela se rasprava kako pružiti prvu pomoć unesrećenom.

U Hrvatsku stiže val vrućina. Visoke temperature ugrožavaju srčane bolesnike. Defibrilatora na plaži u Biogradu, nažalost, nije bilo. Preminuo je tinejdžer iz Gline.

Pročitajte i ovo Velike vrućine toplinski val I danas pakleno vruće: Četiri regije pod crvenim meteoalarmom, moguća i lokalna nevremena Ilustracija Upozorenje stručnjaka Mediteranska zemlja obara povijesne toplinske rekorde, temperature idu do 50 stupnjeva: "Ovo će naštetiti svima"

Što bi bilo da je defibrilator bio tamo, doznao je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić, koji je razgovarao s pročelnikom HGSS Stanice Karlovac Matijom Kranjčevićem.

Naime, HGSS je među prvima počeo koristiti takve uređaje.

"Ti uređaji su jako bitni i oni mogu mijenjati cijeli tijek spašavanja. HGSS je već imao nekoliko situacija u kojima je uz korištenje tih uređaja spasio život", kazao je Kranjčević.

Navodi da se kod spašavanja provjerava stanje osobe, poziva Hitna pomoć i, ako unesrećena osoba ne diše, započinje se s reanimacijom.

"Aparat može spasiti život"

"Uređaj treba postaviti na unesrećenu osobu. Upali se, elektrode se postavljaju na prsa i uređaj sam govori što se treba raditi. Radi se 30 masaža. Aparat brzom reakcijom i reanimacijom može spasiti život", objasnio je.

"Ako defibrilatora nema, potrebno je provjeriti unesrećenu osobu i obaviti 30 masaža srca, iza toga se napravi dva upuha i to se ponavlja do dolaska Hitne medicinske pomoći", kazao je Kranjčević.

Upozorava na vrućine koje dolaze.

"Treba planirati svoje vrijeme, unositi dovoljno tekućine, brinuti o sebi i svojim bližnjima, posebno srčanim bolesnicima i dijabetičarima, trudnicama, starijim osobama i maloj djeci", rekao je.

Cijeli prilog pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene