Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVE NA JEDNOM MJESTU

Kako otvoriti j.d.o.o.? Doznajte koliko treba iznositi temeljni kapital i koja je procedura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako otvoriti j.d.o.o., to jest jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću? U nastavku doznajte koji su koraci i što vam je potrebno.

J.d.o.o. možete osnovati u roku od 24 sata u svakom javnobilježničkom uredu ili elektroničkim putem, preko portala HITRO.HR. Naravno, neradni dani i vikendi ne ulaze u taj rok od 24 sata, misli se na radne dane.

Temeljni kapital koji vam je potreban iznosi 10 kuna. Društvu morate odabrati ime, važno je da je naziv na latinici, hrvatskom ili službenom jeziku jedne od država članice Europske unije, a možete koristiti i arapske brojeve. Dostupnost imena možete pogledati na stranicama Sudskog registra. Ako osnivate j.d.o.o. elektroničkim putem, tad može HITRO.HR u vaše ime provjeriti je li naziv dostupan.

Što je potrebno za otvaranje j.d.o.o.-a?

Javni bilježnik mora sastaviti Zapisnik o osnivanju, Prijavu za upis društva u sudski registar i Izjavu o nepostojanju nepodmirenih dugova. Zatim svi dokumenti moraju biti potpisani i ovjereni, a morate imati i osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Vrijeme je za usklađivanje: Doznajemo koliko bi mirovine (i kad) mogle rasti

Osnivač i sve osobe čije je potpise potrebno ovjeriti moraju biti nazočni. Nakon što ovjerite sve potrebne dokumente, ako elektroničkim putem obavljate osnivanje j.d.o.o.-a, tada javni bilježnik dokumentaciju prosljeđuje elektroničkim putem u ured HITRO.HR-a.

Prijavu za upis u sudski registar predajete u uredu HITRO.HR-a. Morate uplatiti sve pristojbe koje se od vas traže, a nakon što su ti koraci zadovoljeni, ured prosljeđuje zahtjev na nadležni trgovački sud elektroničkim putem. Ako je sve u redu, u roku od 24 sata upisani ste u registar.

Na službenim stranicama navode da ćete "u uredu HITRO.HR dobiti i ispuniti RPS obrazac koji je potreban za dobivanje Obavijesti o razvrstavanju poslovnog subjekta po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti Državnog zavoda za statistiku (dodjela matičnog broja i šifre glavne djelatnosti)".

Dobra vijest je da nema troška upisa u Registar poslovnih subjekata. Nakon preuzimanja Rješenja – u roku od jednog radnog dana ishodit će se Obavijest Državnog zavoda za statistiku.

Nakon što sve dokumente osobno preuzmete na šalteru servisa HITRO.HR, morate otvoriti račun da bi se mogao izvršiti prijenos osnivačkog pologa društva na račun društva. Također, otvaranje računa i izradu pečata možete dogovoriti kod njih.

Društvo, vlasnika društva i zaposlenike društva je potrebno prijaviti u sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razlika je velika Što je solemnizacija ugovora i po čemu se razlikuje od ovjere potpisa kod javnog bilježnika? Ovo su detalji

Pročitajte i ovo Obrtništvo, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 uvedene promjene od 1. rujna Planirate otvoriti obrt ili ste još uvijek u nedoumici? DNEVNIK.hr donosi što vam je sve potrebno za taj proces i koliko će vas to koštati

Prijava u Poreznu upravu

Nakon obavljenih koraka, preostaje i prijava Poreznoj upravi zbog upisa u registar obveznika poreza na dobit i PDV-a. Za to vam treba rješenje o upisu u sudski registar, Obavijest o razvrstavanju po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti te potpisni karton.

Kao što je i navedeno, "j.d.o.o. možete osnovati na daljinu bez punomoćnika putem internetske stranice sudskog registra ili putem internetske stranice sudskog registra u sklopu sustava START bez dolaska na fizičke lokacije nadležnih institucija, okupljanja osnivača zbog sklapanja ugovora i sudjelovanja javnog bilježnika".

Više informacija potražite >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene