Obavijesti Video Pretražite Navigacija
potreban jedan dokument

Trebate ovjeriti potpis kod javnog bilježnika? Istražili smo koliko ćete to platiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trebate ovjeriti potpis kod javnog bilježnika, a niste sigurni koliko ćete novaca za to morati izdvojiti? Iz Hrvatske javnobilježničke komore objasnili su koliko to iznosi i na što se sve ta cijena odnosi.

Javni bilježnik je diplomirani pravnik s položenim pravosudnim i javnobilježničkim ispitom i s potrebnim iskustvom. Samostalan je i neovisan nositelj javne službe te nepristrani povjerenik stranaka. Iskusan je i stručan povjerenik koji pomaže strankama da urede svoje odnose na kvalitetan način da bi se izbjegli dugotrajni i skupi sporovi.

Kada idete kod javnog bilježnika ovjeriti potpis potrebna vam je važeća osobna iskaznica ili putovnica. Ovjera potpisa je zapravo proces u kojem javni bilježnik potvrđuje da je stranka u njegovoj nazočnosti svoj potpis priznala kao svoj.

"Javni bilježnik isključivo utvrđuje i potvrđuje identitet osobe koja je zatražila ovjeru svog potpisa na ispravi, to jest javni bilježnik u tom slučaju ne odgovara za sadržaj isprave niti je dužan ispitivati da li su sudionici ovlašteni na dotični pravni posao", objašnjavaju iz Hrvatske javnobilježničke komore.

Iznos koji će stranka trebati izdvojiti reguliran je zakonom. Iz zakona proizlazi da javnom bilježniku pripada naknada u visini od 30 kuna, a na koji iznos je javni bilježnik dužan obračunati PDV po stopi od 25 posto, tj. u iznosu od 7,5 kuna.

Pročitajte i ovo Obrtništvo, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 uvedene promjene od 1. rujna Planirate otvoriti obrt ili ste još uvijek u nedoumici? DNEVNIK.hr donosi što vam je sve potrebno za taj proces i koliko će vas to koštati

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razlika je velika Što je solemnizacija ugovora i po čemu se razlikuje od ovjere potpisa kod javnog bilježnika? Ovo su detalji

"Uz to, Zakon o javnobilježničkim pristojbama, konkretno u Tarifnom br. 11. obvezuje javnog bilježnika da kod ovjere potpisa ili rukoznaka iste osobe na istoj ispravi, naplati javnobilježničku pristojbu u iznosu od 10 kuna (za prva četiri primjerka iste isprave). A koji iznos predstavlja prihod državnog proračuna Republike Hrvatske.

Čime na kraju dolazimo do konačnog iznosa cijene ovjere potpisa u javnobilježničkom uredu u visini od 47,5 kuna, od kojeg iznosa 30 kuna pripada javnom bilježniku dok ostalih 17,5 kuna (PDV + javnobilježnička pristojba) se uplaćuju u državni proračun Republike Hrvatske", priopćili su iz HJK-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene