Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Shvaćanje vrijednosti novca

Kada s djecom pričati o novcu i koliki im džeparac dati? "Visina džeparca varira od par desetaka do par stotina kuna što ovisi o..."

Djevojčica s novcem (Printscreen Informer)
Djevojčica s novcem (Printscreen Informer)
Aktualno Galerija Djevojčica s igračkama (Printscreen Informer) Djevojčica s igračkama (Printscreen Informer) Djevojčica s novcem (Printscreen Informer) Djevojčica s novcem (Printscreen Informer) +0 Dajana Barbić (Printscreen Informer) Galerija 1/3 >>
Kako o novcu prema kojem ni sami roditelji nemaju razuman odnos pričati s djecom? Kako izgraditi taj odnos za njihovu najbolju financijsku budućnost, istražio je Informer.

Romantičari su uvjereni kako je pokretač svega ljubav, realisti novac, a istina je negdje u sredini. Kako god bilo - novac je definitivno važan, no još je važnije znati kako pravilno raspolagati njime. To bi trebali naglasiti i djeci i to u ranijoj dobi kako bi ga kasnije odgovorno trošili.

"Sva relevantna istraživanja kažu kako bi između pete i osme godine bilo idealno početi razgovarati s djecom o novcu. Moje osobno mišljenje je čim ranije, čak i od druge, treće godine života. Čim s djetetom možete ostvariti neku razinu komunikacije da krenete uvoditi pitanje odgovornog stava pri upravljanju novcem", pojašnjava Dajana Barbić, direktorica obrazovnih programa Štedopisa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Financijska odgovornost Kada je vrijeme za novac u dječjim rukama? Slika nije dostupna Hoće još Bivši kralj ogorčen zbog premalog 'džeparca' od 923.000 eura

Djevojčica s novcem (Printscreen Informer) Dajana Barbić (Printscreen Informer)

Džeparac je odličan način da dijete shvati vrijednost novca. Iznos se povezuje sa starosti djeteta, no naša je sugovornica naglasila kako mnogo važniju odrednicu čine primanja koje kućanstvo ima.

"Budžet kućanstva ono je što primarno određuje visinu džeparca djeteta. Bilo bi poželjno da se za mlađu djecu određuje neki tjedni džeparac dok oni ne svladaju vještine upravljanja tim novcem. Mlađa djeca prvi puta kada dobiju džeparac potrošit će ga vjerojatno na slatkiše, igračke i sl. i važno je da u tom trenutku roditelji ne daju djeci dodatan novac", ističe Barbić.

Što se tiče starije djece visina džeparca ovisi i o tome imaju li osiguran prijevoz do škole, obroke i slično. Za djecu u osnovnoj školi džeparac može varirati od nekoliko desetaka kuna do stotinu kuna tjedno, dok bi srednjoškolcima trebao biti nešto viši - do nekoliko stotina kuna mjesečno. U svemu je tome važno naći mjeru.

Djeca preuzimaju ponašanje svojih roditelja

"Djeca kao što preuzimaju općenito ponašanje svojih roditelja da tako preuzimaju i financijsko ponašanje. Dakle, da djeca koja dolaze iz financijski nesređenih obitelji gdje se možda živjelo na krediti da kao odrasli ljudi također imaju problema sa upravljanjem osobnim financijama", navodi Dajana Barbić.

Djevojčica s novcem (Printscreen Informer) Djevojčica s igračkama (Printscreen Informer)

Opće je poznato da su roditelji slabi na dječje zahtjeve. Što mislite zašto su u trgovinama police sa slatkišima upravo pored blagajne? Djeca koja nisu još upoznata s načinom funkcioniranja novca, ali i ona koja jesu, imaju beskrajne zahtjeve i želje.

"Evo nekoliko najvažniji savjeta roditeljima. Prije svega pokušati ga naučit tom razlikovanju između potreba i želja. Nakon toga dodijeliti mu džeparac da se sam pokuša boriti s čarima upravljanja novcem i objasniti djeci da ne popuštaju pred pritiskom svoje okoline odnosno svojih prijatelja", kaže Barbić.

Normalno je i prirodno da su djeca znatiželjna i da ih mame predmeti u izlozima i reklamama. Proizvođači i marketinški stručnjaci znaju kako ih privući, ali zato je roditeljska uloga važna – roditelji bi trebali znati kako ih odvući iz šarenog vrtloga konzumerizma. Važna lekcija iz osobnih financija glasi - ako danas donesete pogrešnu odluku ona će izravno utjecati na to kako će vam biti sutra.
 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene