Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GORKI PROBLEMI

Kako je danas biti umirovljenik u Hrvatskoj? "S jednom mirovinom ne možete ništa..."

Umirovljenici, ilustracija - 2
Umirovljenici, ilustracija - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Umirovljenici, ilustracija - 1 Umirovljenici, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Umirovljenici, ilustracija - 2 Umirovljenici, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Umirovljenica, ilustracija Umirovljenica, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Božica, umirovljenica iz Osijeka Galerija 1/4 >>
Čak 61 posto svih hrvatskih mirovina je ispod crte siromaštva. Premijer je danas poručio kako će ona rasti 10 posto - do kraja mandata njegove Vlade. No mala mirovina samo je jedan od problema s kojima se susreću starije osobe u Hrvatskoj.

Kako je biti umirovljenik u Hrvatskoj? Pitate li Božicu - premala je mirovina. Ona ima 1100 kuna. Na pitanje kako preživljava, odgovara: "Nikako."

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti" Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada

Prosječni umirovljenik u Hrvatskoj ima 2558 kuna mirovine. Radio je 30 godina, a ima 71 godinu. Ukupno je 1.243.722 umirovljenika.

"Možete si misliti, od mirovine plaćam dom. Sva sreća da sam u državnom jer da sam kod privatnika, ne bih mogla. I ovako djeca moraju dodati“, kaže Nevenka iz Zagreba.

"Meni je tako, prolazim, jedva se s troškovima borim. S jednom mirovinom ne možete ništa, nego morate bar imati suprugu koja isto ima mirovinu", kaže Zdravko iz Zagreba.

U domovima je premalo mjesta. Posebno su niske obiteljske mirovine - njih uglavnom imaju žene. "Siromaštvo ima ženski predznak, u starosti u Hrvatskoj. Očekujemo da će se pronaći način kojim bi se povećao udio od 70 na recimo 80 posto partnerove odnosno partneričine mirovine", nada se Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Sve zahtjeve i probleme predstavnici umirovljenika sada će premijeru moći reći putem novoosnovanog Vijeća za starije.

"Povećanje mirovina od 10 posto do kraja mandata, to je naš cilj", obećao je premijer Andrej Plenković.

Višnja Fortuna iz Matice umirovljenika Hrvatske kaže da tom obećanju vjeruje.

"Drago mi je, neka su živi, zdravi i neka im bude sretno, i nama i njima", kaže na to Ana iz Osijeka.

Prosjek staža s 30 se popeo na 33 godine. Prosječna mirovina onih koji su radili 40 godina je oko 4000 kuna. 15.500 ih radi i u mirovini. Iako starije treba poštovati, često su meta prevaranata.

"Kolegica koja je radila sa mnom, kako je već imala godina, medicinska sestra joj je dolazila doma. Na kraju ju je prevarila. Imala je povjerenja u nju, sve je dala. I stan... A tih slučajeva ima dosta. Treba čovjek paziti", zaključuje umirovljenica Nevenka iz Osijeka.

Na jednog umirovljenika dolazi tek 1,25 radnika. S krizom koja stiže moglo bi biti i gore. No premijer je danas poručio - isplata mirovina nikada neće biti upitna.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene