Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Imunološki zavod - tvrtka koja je od strateškog interesa za Hrvatsku, likvidna, solventna i bez poreznog dug, završila je u stečaju. Sindikati krivce vide u Vladi, ali i direktoru koji je proglasio stečaj pa ga pokušao poništiti. Još apsurdnije, dva ministarstva peru ruke od odgovornosti.


Kako je Imunološki zavod zapeo u stečaj, ako je likvidan, solventan i bez poreznog duga? Direktor koji ga je otvorio, pa pokušao poništiti je bez komentara. 'Poštovana, nisam više ovlašten za davanje izjava. Molim za razumijevanje', odgovorio je direktor Imunološkog zavoda Dvorin Gajnik na upit novinarke Nove TV.

Vezani članci Amela Čilić, reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić iz Pariza: "Macronova poruka shvaćena je kao provokacija, vjerujemo da će noć proteći puno žešće" Slika nije dostupna Bivši direktor Imunološkog: 'Nije se ulagalo i to je došlo na naplatu!'

Sindikati su u šoku. 'Zamislite, ja iz svog iskustva u 20 godina nisam u Hrvatskoj naišao na direktora koji bi podnio zahtjev za stečaj jer procjenjuje da će nastati opasnost da Imunološki Zavod neće plaćati svoje obveze', kazao je predsjednik Sindikata EKN-a Ivan Tomac.

Imunološki zavod jedna je od 20 tvrtki od strateškog interesa za Hrvatsku.  U prvih šest mjeseci ostvarili su milijun i pol kuna dobiti. Ali, 31. srpnja agencija za zaštitu lijekova zabranila im je proizvodnju. Sindikati zbog svega prozivaju Ministarstvo gospodarstva i zdravlja. Prvi koji bi trebali tražiti strateškog partnera poručuju da s tim nemaju veze. Isto tvrde i u Ministarstvu zdravlja.

U predstečajnim nagodbama krije se 50,8 milijardi kuna hrvatskog gospodarstva

Mislim da je to jedna odluka koju je donijelo poslovodstvo. Ne bih je komentirao, ali smatram da je bila ishitrena i da nije trebalo ići u stečaj jer Imunološki zavod ima šansi da se nastavi proizvodnja, samo moramo naći strateškog partnera', kazao je ministar rada Mirando Mrsić.

Direktor Davorin Gajnik postavljen je prije godinu i pol dana. Odmah je napravio program restrukturiranja u kojemu je naveo i plan preseljena na novu lokaciju od 3.000 kvadrata u blizini Svete Nedjelje gdje postoje svi uvjeti, ali država nije htjela uložiti 75 milijuna kuna kako bi se Zavod preselio i počeo raditi. 'Ono što je dodatna šteta da je Imunološki zavod dobio prošle godine sanacijski kredit 43 milijuna kuna, da u ovakvom trenutku na lagerima, na skladištima, ima zaliha poluproizvoda i gotovih proizvoda 76 milijuna kuna', kazao je Tomac.

Najveći je problem što će zbog zabrane rada Zavoda, HZZO preparate koje je kupovao od Zavoda, umjesto 26 milijuna kuna, sada plaćati minimalno 75 milijuna kuna. Sindikati smatraju da se svime time izgubilo 200 milijuna kuna.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju