Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje dobro zarađuju

Kada će se banke smilovati i sniziti kamate na kredite?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hoće li građani opterećeni kreditima konačno dobiti šansu u ovoj kriznoj godini? Banke koje i dalje od kamata dobro zarađuju, najavljuju smanjenje kamatnih stopa, no za sada neznatno, ali trendovi su se, očito, počeli mijenjati.

Svaki mjesec nekoliko stotina kuna više. Tako su otprilike izgledale posljednje dvije godine građanima koji otplaćuju skupe stambene kredite. Ne pitajući mnogo, banke su pritiskale sve većim kamatama. Prvi put od 2006., konačno smo dočekali i pad kamata, a Zagrebačka banka najavila je smanjenje za 0.25 posto od veljače za nove, odnosno od svibnja za stare korisnike kredita. Kamate za mlade po novom će iznositi 6,75, a za standardne stambene kredite 7,25 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija "zauzdavanje inflacije" Banke dižu kamate na štednju, jedna već objavila detalje Moguć rast kamatnih stopa (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Koliko će rasti kamate? Crno nam se piše, bankari predviđaju rast kamatnih stopa i pad gospodarstva

'Mi smo svi podložni i trendovima i na tržištu smo i sukladno tome ćemo vidjeti da li će takvih koraka biti još više', istaknula je Helena Ilić iz Zagrebačke banke. Za kredit od stotinu tisuća eura i uz rok otplate od 30 godina građani će uštedjeti oko stotinu dvadeset kuna, no mnogi su ipak razočarani. 'Ako imaju interes privući ljude definitivno bi trebali nešto konkretnije napraviti', rekao nam je jedan građanin. Nakon Zagrebačke banke, pad kamatnih stopa za ožujak najavila je i Raiffeisen banka. Erste, Hypo i PBZ još čekaju te tvrde, još uvijek, ionako imaju povoljnije kamate.

Ostale banke čekaju

'Kamatne stope na stambene kredite u Erste banci kreću se na razini od 6,60 posto do 7,20 naravno ovisno o odabranom modelu i kreditnoj sposobnosti klijenta te su one kao takve konkurentne na hrvatskom tržištu', tvrde u Erste banci. 'Trenutno su kamatne stope na stambene kredite Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. među najnižima na tržištu, a mijenjat će se ovisno o tržišnim uvjetima', stoji u priopćenju Hypo banke. 'PBZ je jedina među većim bankama koja je prošle godine nije povećala kamatne stope na postojeće, već odobrene kredite građanima', kažu iz PBZ-a.

No i banke su očito došle pred zid, jer sve manje je onih koji uzimaju kredite, a sve više onih koji ih teško otplaćuju. Trendovi će se morati mijenjati. 'Ako svi krenu prema dolje kamate će ići dolje, prema gore nadamo se više neće, ali opet ritam i u kojim količinama će se smanjivati opet ovisi o procjenama i poslovnim modelima koje svaka banka upotrebljava', zaključio je Zoran Bohaček, iz Hrvatske udruge banaka. Budući da na kamatama još uvijek dobro zarađuju, valjda će ovaj put i građanima izaći ususret.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene