Ćirilične ploče nekima su i dalje kost u grlu, balvan u oku. Najnoviji incident u ''ratu'' ćirilice i latinice dogodio se u Omišu.

Galerija +0 Ilustracija

'Kad se Srbin i Hrvat slože i olovo plivati može'', natpis je to s dvojezične ploče koja je dan ranije razjarila jednog mladića.

''Ćirilicu držite na drugoj strani Drine!'' - poručio je uz psovku momak razbivši ploču, a ostatke je bacio u smeće.

Ploču razdora na  ''Stupu srama'' na Poljičkom trgu izložio je ljubitelj umjetnosti i kolekcionar Arnand Štambuk.

Ivan Penava Vukovar opet odbio proširiti prava srpskoj manjini, podržao ih i ministar: "Oni najbolje znaju situaciju"

Iluzija u smeću

Štambukova prvotna nakana bila je da u sklopu umjetničkog festivala Almissa Open Art ploču instalira na zgradu omiške gradske uprave.

Međutim, Festival, koji je izvijestio o incidentu i objavio snimku, nije za to postavljanje ploče na zgradu gradske uprave dobio komunalnu dozvolu.

Ilustracija Prešućeni heroj mira: ''Reihl-Kir je poput kamenčića u cipeli, da nas podsjeti da je rat nekima trebao, za političke ali i kriminalne ciljeve''

Stoga su se ispričali Štambuku i vratili mu ploču uz objašnjenje da i dalje može manifestirati rad u vlastitom aranžmanu, na način koji on smatra odgovarajućim, bez podrške organizatora, osim u dokumentacijskom smislu.Štambuk je tada ploču izložio na Poljičkom trgu, na kojem je stajala jedva koju minutu kada je uslijedio bijes mladića koji se, kažu u objavi s Festivala, tamo slučajno zatekao.


 

 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju