Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predan pritvorskom nadzorniku

Lokaliziran požar u Vrpolju: Policija otkrila uzrok požara

Kanader
Kanader Foto: Twitter / MORH
Požar na području Vrpolja kod Šibenika je lokaliziran, nema više vatre ni dima. Kanaderi su napustili požarište, doznaje se od vatrogasaca.

Požar na području Vrpolja je lokaliziran, nema više vatre ni dima. Kanaderi napustili požarište, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića.

Vatrogascima stigla pomoć iz zraka

Požar je izbio u utorak u 15:17 sati. Jedan kanader i tri Air Tractora gasili su vatru u Vrpolju kod Šibenika. Požar je planuo nešto nakon 15 sati, a na terenu je bilo 60 vatrogasaca sa šibenskog područja s 24 vozila. 

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić u srijedu ujutro rekao je da je požar u 6 ujutro lokaliziran, ali da su na terenu ostale vatrogasne službe. Opožareno oko 100 hektara guste borove šume.

No, kako je Dukić otkrio u ranim poslijepodnevnim satima na tom mjestu opet je počelo gorjeti te su u pomoć varogascima došli i kanaderi. Oko 15 sati Dukić je potvrdio da je požar lokaliziran. 

Policija dovršila istragu

U Policijskoj postaji Šibenik u srijedu je potvrđeno da je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjakom osumnjičenim za dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je osumnjičeni 16. kolovoza u popodnevnim satima u Vrpolju, krajnjom nepažnjom iza kuće odložio žar odakle se razvila vatra koja je nošena jakim vjetrom prerasla u požar većih razmjera kojeg su gasile zemaljske snage, preko 60 vatrogasaca s 21 vozilom s područja cijele Županije šibensko-kninske, kao i zračne snage i to 4 canadaira i 3 air-tractora od 15,37 do 20,20 sati.

Izgorjela površina niskog raslinja i borove šume je procijenjena na oko 100 hektara. Osumnjičeni će uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku biti predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske.

Naporna noć

"Bit će naporna noć. Očekujemo da će svih 60 vatrogasaca boraviti ovdje cijelu noć", rekao je u utorak za Dnevnik Nove TV Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik.

"Morala je biti neka ljudska aktivnost jer je požar bio u blizni kuća. Neka svi vide kakva je to eksplozivna vegetacija koja uz malu iskru se pretvori u ovo što smo imali danas", zaključio je Milošević.

Kako je doznala ranije reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić, na terenu je bio 51 vatrogasac s 18 vozila. I dalje pomažu četiri kanadera. Cesta Vrpolje - Danilo je zatvorena i isključena je struja na tom području.

Kanader Požar kod Vrpolja (Foto: DNEVNIK.hr)

"Prošlo je kroz kuće. Ide prema industrijskoj zoni Podi", rekao je za Dnevnik Nove TV Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik te istaknuo da vatra nije zahvatila kuće.

Požar se proširio na obližnju gustu borovu šumu.

Pročitajte i ovo Ilustracija POŽARNA SEZONA Lokaliziran požar pod Učkom: Vatrogascima su pomogla dva kanadera

Na intervenciji gašenja požara angažirane su vatrogasne snage iz JVP Šibenik, DIP Šibenik, ŽVZ, dobrovoljnih vatrogasnih društava Šibenik, Zablaće, Brodarica, Grebaštica, Zaton, Perković, Skradin i Bilice.

Gori nisko raslinje od Vrpolja prema Danilu. Na terenu su isprva bila 32 vatrogasca s 12 vozila, uz četiri kanadera.

Kanader Požar kod Vrpolja (Foto: Facebook / Vatrogasci 193)

Gori i na otoku Kakan

U gašenju na otoku Kakanu sudjeluje 20 vatrogasaca i dva Air Tractora.

Iz MORH-a su na Twitteru prije toga objavili da je poslan Air Tractor AT-802.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene