Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oko 3,5 milijuna kuna

Južnoafrički predsjednik vratio državi novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma vratio je vladi 7,8 milijuna randa poreznih obveznika koje je potrošio na nadogradnju svog doma, objavilo je predsjedništvo u ponedjeljak.

"Predsjednik je prikupio iznos uz pomoć zajma", stoji na službenoj stranici predsjedništva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tjedan dana od drame U rušenju zgrade u Lagosu 80 poginulih Slika nije dostupna Dirljiv oproštaj Tisuće odaju počast Mandeli: 'Kada ste bili u njegovoj blizini željeli ste biti bolja osoba'

Ustavni sud presudio je da je Zuma prekršio zakon kad je ignorirao preporuku državne tužiteljice da vrati dio od 246 milijuna randa koje je potrošio na obnovu svog doma u selu Nkandla.

Zuma je tvrdio da je kuću nadograđivao radi dodatne sigurnosti, iako je u to bila uključena izgradnja bazena, ograde za stoku, kokošinjca, centra za posjetitelje i amfiteatra.

Državna blagajna odredila je da mora vratiti 7,8 milijuna randa (oko 3,5 milijuna kuna).

Zuma je opstao na vlasti unatoč pokušaju opoziva u travnju, te se ispričao naciji, negirajući da je svjesno kršio zakon.

Smatra se da je ta afera bila velik udarac za vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC) koji je na lokalnim izborima u kolovozu imao velike gubitke. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene