Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelništvo Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), vladajuće stranke u u Južnoafričkoj Republici, dalo je u ponedjeljak južnoafričkom predsjedniku Jacobu Zumi rok od 48 sati da podnese ostavku na mjesto predsjednika države, izvijestila je državna medijska korporacija SABC.


Vođa stranke Cyril Ramaphosa napustio je maratonski sastanak nacionalnog Izvršnog odbora ANC-a i otišao u rezidenciju Jacoba Zume u Pretoriji kako bi mu osobno prenio zahtjev za ostavkom, priopćio je SABC.

Vezani članci Slika nije dostupna Nelson Mandela i dalje kritično: 'Sve što možemo učiniti je pomoliti se za njega' Slika nije dostupna Mandela se oporavlja, posjetio ga Zuma

Dužnosnici ANC-a i glasnogovornik Zume nisu htjeli komentirati situaciju, a šef države dosad se nije javno izjasnio hoće li dobrovoljno odstupiti sa svoje pozicije.

Otkad je Ramaphosa u prosincu izabran na čelo ANC-a Zuma se suočava sa sve većim pritiscima iz svoje stranke da završi drugi skandalima obilježeni predsjednički mandat godinu dana prije njegova isteka.

Ramaphosa, koji je izravno pregovarao sa Zumom oko mogućeg prijenosa vlasti, uoči sastanka Izvršnog odbora ANC-a izjavio je da će sastanak biti usmjeren na "finaliziranje situacije".

Predsjednik stranke ima ovlasti narediti Zumi da odstupi s mjesta šefa države, no domaćih mediji spekuliraju da bi Zuma to mogao ponovno odbiti.

Zuma je prošle godine preživio pozive iz ANC-a da odstupi, ali analitičari smatraju kako je u južnoafričkoj javnosti sada ojačala potpora zahtjevu za ostavkom.

Ako niti ovoga puta ne podnese ostavku Zuma će se uskoro, već 22. veljače, suočiti s glasovanjem o povjerenju u južnoafričkom parlamentu, navode mediji. (Hina)