Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što južnije, to tužnije

Ništa od sezone na jugu, no zato je ministar turizma u mjesec dana svoju izbornu jedinicu obišao više nego Dubrovnik u 4 godine

Dok ministar turizma Gari Cappelli obilazi svoju izbornu jedinicu i hvali se turističkim brojkama u Istri i Kvarneru, na jugu brojke nikako nisu dobre. Dubrovnik je na tek devet posto prometa od prošle godine, a u četvrtak je objavljeno da se trajno ukida linija Philadephia – Dubrovnik koja je uspostavljena prošle godine.

U Dubrovniku se odmara tek nešto više od 2000 gostiju, a zabrinjava to što će i kada se aktivira zračni promet, maksimalni promet iznositi 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Dubrovnik bez gužvi sada je najvažniji marketinški mamac. No samo zato što u taj grad dolazi 20 posto avioprometa, ne znači da u njega dolazi 20 posto turista.

Pročitajte i ovo Dubrovnik - 3 Pregovori s ugostiteljima Dubrovnik očekuje veći broj turista van sezone, no postoji i problem: Gradonačelnik tvrdi da ima rješenje Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

"Popunjenost letova je u prosjeku 60 posto, što je čak s obzirom na situaciju i zadovoljavajuće. Međutim, moramo bit svjesni toga da postoje određene kalkulacije koje definiraju sve daljnje odluke koje kompanije donose", rekla je Ana Hrnić iz Turističke zajednice Dubrovnik.

Aviokompanije su najteže pogođene epidemijom koronavirusa. Izravni let American Airlinesa između Philadelphije i Dubrovnika, koji je uspostavljen prošle godine, ne ukida se samo tijekom ovog ljeta – već za stalno.

"Prije nekoliko tjedana razgovarao sam s veleposlanikom SAD-a. Ni on nije imao tu informaciju, to je sada novo za nas", rekao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Ministar turizma Gari Cappeli u obilasku je Istre i Kvarnera. U posljednjih je mjesec dana u svojoj izbornoj jedinci bio na sedam događaja – više puta negoli je posjetio Dubrovnik tijekom cijelog mandata.

"Imamo svoga državnog tajnika gospodina Matušića, s kojim sam dnevno u kontaktu. Nisu mogli dobiti bolju poziciju nego imati svoga državnog tajnika koji je je moja desna ruka. On je cijelo vrijeme dolje", rekao je Cappelli.

Pozicija Dubrovnika je ta da može slaviti ako ostvari 20 posto ukupnih prihoda od prošle godine.

"Sve je otkazano što se tiče evenata kao što su vjenčanja, kongresi i slično s obzirom na to da Dubrovnik stvarno ovisi o avionima. Mislim da nas čeka dugo toplo ljetno s vrlo hladnim rezultatima", rekla je Nikolina Farčić iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika.

Upravo zato turistički sektor očekuje moratorije na kredite na 15 mjeseci i nove mjere.

"Otpis plaćanja sukladno prometu koji si ostvario i obvezno kredite za likvidnost onima kojima će trebati", rekao je Nino Dubretić iz Zajednice obiteljskog smještaja Hrvatske gospodarske komore.

Takvih će biti mnogo jer, kada su turizam i gospodarstvo u pitanju, vrijedi – što južnije, to tužnije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene