Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve napetija situacija

Jučerašnji dan završio burno po Todorića: Pojavili se novi dokumenti, o kojima je govorio i Petrov

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljeni su dokumenti u kojima stoji kako je Todorić početkom godine na sastanku u Vladi priznao da ima velike probleme s likvidnošću i plaćanjem dobavljača. Na njih se osvrnuo i Božo Petrov. Todorić je putem bloga poručio da se radi o falsifikatima.

Objava revizorskog izvješća o koncernu Agrokor sve je bliža, a situacija oko koncerna sve napetija. Srijeda je imala buran završetak za Todorića, a o dokumentima koji su se pojavili govorio je i Božo Petrov.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Slika nije dostupna Izvlačenje 1,2 milijarde kuna DORH će naknadno odlučiti o daljnjem postupanju u slučaju Agrokor: Vještačenje KPMG-a je nezakonito

Naime, Jutarnji list objavio je dokumente vezane uz Agrokor, odnosno, kako navodi, "prezentaciju Ivice Todorića na kojoj je na sastanku u Vladi početkom godine priznao da ima velike probleme s likvidnošću i s plaćanjem dobavljača te traži od Vlade podršku za prikupljanje 2,3 milijarde kuna", a u brzoj reakciji na te dokumente Todorić je na svome blogu naveo kako je riječ o falsifikatima i najavio kaznenu prijavu.

Nekadašnji potpredsjednik Vlade i bivši predsjednik Sabora Božo Petrov, koji je i sam bio sudionik noćnog sastanka u Vladi, za N1 je odgovorio na pitanje jesu li objavljeni dokumenti autentični.

"Ono što mogu reći, trebalo bi mi 5, 10, 15 minuta... da vidim, da se prisjetim, rekonstruiram. Prezentacija je postojala, bila je prikazana u PowerPointu, ja mogu reći da jest postojalo izvješće... Ako nije bilo na tom sastanku, možda je bilo na drugom", rekao je Petrov koji je objasnio da su postojala dva sastanka – jedan na kojem je bio, a za drugi nije siguran je li održan.

"Mislim da je bio, meni je predlagan. Nisam bio jer sam bio na putu ili negdje... Ako je održan, vjerojatno su bili Plenković i ovi drugi članovi, to u konačnici ništa nije promijenilo", kaže Petrov koji je komentirao i Todorićevu tvrdnju da se on i ranije htio naći s njim.

Osjećao se odgovornim za situaciju

Kaže da je u trenutku kada nitko nije htio čuti što se događa u Agrokoru, niti ministar financija, niti premijer, Todoriću poslao poruku da su zabrinuti za stanje i da bi bilo dobro da zatraži sastanak. Nije istina, kaže Petrov, da ga je zvao da se nađu nasamo. S obzirom na to da je u tim trenucima izvršavao jednu od najvećih dužnosti u državi, osjećao se, kaže, odgovornim za ono što se događa.

"Oni su mi rekli 'mi nemamo takve informacije, možda malo predimenzioniraš problem'. I Todorić je na tom sastanku rekao da mu nedostaje milijardu i pol kuna do lipnja 2017.", odgovorio je na pitanje je li u tim trenucima pričao s Vladom i premijerom.

Objasnio je da u situaciji kada imate situaciju u kojoj se u Vladi ne želi razgovarati o problemu, samo preuzmete inicijativu kako biste izbjegli kolaps.

"Nakon što sam zatražio sastanak, dobio sam informacije od Plenkovića da je od Todorića ili nekoga iz Agrokora kontaktiran Davor Božinović, koji je u tom trenu predstojnik Ureda Premijera. Ja sam rekao naravno da želim da dođe do sastanka, nisam mu govorio kako je došlo jer me u tom trenu bilo strah da se sve stopira", prisjetio se Petrov. Kaže da je iz dokumenata koje je Todorić dostavio prije sastanka bilo vidljivo da je Agrokor u problemima.

"Todorić je na sastanku rekao da će do lipnja nelikvidnost biti u iznosu od milijardu i pol kuna, da on ima na računu 800 milijuna kuna koje mu je odobrila banka. Jasno se vidi rupa", objasnio je Petrov koji kaže da je to cifra od 2,3 milijarde kuna koja se spominje. Kada je Todorić na sastanku objašnjavao nelikvidnost jasno je rekao, kaže Petrov, da će biti 2,3 ili 2,4, milijarde, od čega ima 800 milijuna i da mu treba još milijarda i pol. (Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene