Obavijesti Pretražite Navigacija
Hrvatski učenici 7. po debljini

Jovanović: Moramo uvesti zdravstveni odgoj u škole

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je u Grožnjanu istaknuo kako je uvođenje zdravstvenog odgoja u hrvatske škole od iznimne važnosti.

Po njegovim riječima ono je potrebno da bi se djeci omogućilo da žive zdravije i kvalitetnije, da prevenira debljinu a samim time i šećernu bolest, da omogući kvalitetniju zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju bolesti ovisnosti te da se, kako je rekao 'kroz zdravstveni odgoj omogući i usvajanje najvažnijih znanja vezanih uz odgovorno spolno ponašanje i prevenciju spolno prenosivih bolesti'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Preventivni pregled Policija u zadnji tren otkrila neispravan autobus: Trebao je prevoziti djecu u školu Školski hodnik Prvo školsko zvono Još je malo ostalo do početka škole: Hoće li sve biti spremno za cjelodnevnu nastavu?

>> Jovanović: Studenti visokih učilište neće morati plaćati školarinu

'Ako pogledamo zdravstveno stanje naše nacije onda možemo vrlo lako uočiti da je jedan od velikih problema upravo problem debljine iz kojeg se posljedično razvije šećerna bolest a kao rezultat toga i porast kardiovaskularne bolesti", istaknuo je ministar Jovanović.

Dodao je kako je to samo još jedan dokaz da građani u Hrvatskoj nisu dovoljno educirani o tome kako prevenirati debljinu a samim time i bolesti srca gdje je potrebno, kako je rekao "promijeniti prehrambene i tjelesne navike te riješiti se loših navika kao što je pušenje'.

U prilog tomu spomenuo je anketu o zdravstvenom ponašanju učenika osnovnih i srednjih škola koja je provedena na uzorku od 1.500 učenika od 11 do 15 godina kao dio velikog istraživanja u Europi u kojem je sudjelovala 41 zemlja.

Ministar Jovanović istaknuo je da je upravo ta anketa pokazala da su hrvatski učenici po debljini na sedmome mjestu, da u pravilu nikad ne jedu voće, da povrće praktično nikad nije na njihovim jelovnicima, da svaki peti učenik puši, da svaki peti od njih ne pere zube i da su skloni konzumiranju alkohola više nego njihovi vršnjaci u Europi.

'To dokazuje da se negdje zakazalo, a zakazalo se u edukaciji u školama i u obitelji i zato je od iznimne važnosti uvođenje zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama', poručio je Jovanović. Najavio je kako će se od jeseni uvesti zdravstveni odgoj u svim školama s time da će u prve dvije godine i zdravstveni i građanski odgoj biti eksperimentalnog karaktera.

'Želimo da u te dvije godine na temelju iskustava koje ćemo dobiti, dobijemo kvalitetne programe i educiramo nastavnike kako bi nakon toga zdravstveni i građanski odgoj bili sastavni dio svih naših programa u osnovnim i srednjim školama', zaključio je Željko Jovanović.

Po njegovim riječima građanski odgoj bit će ukljućen u nastavu u prvih šest razreda osnovnih škola, u 7. i 8. razredu bio bi izborni predmet, a u 1. i 2. razredu srednjih škola obavezni predmet. Što se zdravstvenog odgoja tiče, on će se provestio kao modularni oblik nastave gdje će se dio sadržaja odvijati kroz biologiju te nastavu tjelesne i zdravstvene kulture.

Jovanović boravi u Grožnjanu zbog tečaja pod nazivom "Mediji i zdravlje" , koji je u sklopu ovogodišnje Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene