Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor oko potpisa

Predsjednik ili Vlada: Čiji će potpis stajati na pristupnom sporazumu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedniku Josipoviću nije jasno zašto se digla tolika bura oko potpisivanja pristupnog sporazuma.

U Hrvatskoj se i dalje raspravlja tko ima moralno, a tko formalno pravo potpisati pristupni sporazum. Iako se svi prave da je to samo puka procedura, svakom bi na kraju ipak bilo drago da upravo on bude taj koji će otići u Varšavu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očekuje da se do kraja lipnja objavi datum Josipović: Hrvatska je uspješna priča Slika nije dostupna Konferencija o kraju pregovora Josipović: Ovo je odlična vijest za sve građane

Završetak pregovora je uspjeh, kaže, za koji je zaslužno više ljudi. Kada će se određivati izaslanstvo, tvrdi Josipović, vodit će se pravednošću i Ustavom.

'Znamo da je tu bilo više onih koji su doprinjeli naravno i sadašnja Vlada s gospođom Kosor, meni je sasvim nesporno da će i ona u tome sudjelovati i ne bi bilo dobro da ne sudjeluje. Zaista ne mislim da je to neko odlučno važno političko pitanje i razumijem da gospođa Kosor želi sudjelovati u tome i to mi je razumljivo i prihatljivo', rekao je predsjednik Josipović.

Nakon Lisabonskog ugovora, tvrdi profesor Grubiša, prvi se put sporazum potpisuje drugačije. Zemlje članice ne predstavlja više vijeće ministara, nego predsjednik. 'To znači da na drugoj strani mora biti predsjednik republike taj koji će biti prisutan u društvu vlade i pregovarača', dodaje profesor Grubiša.

U posljednjim proširenjima u svih 15 država predsjednik je imenovao izaslanstvo, ali i sam u njemu sudjelovao. 'Budite sigurni da ću se oko cijelog ovog pitanja voditi pravednošću i Ustavom naravno', naglasio je predsjednik Josipović.

HDZ ne misli tako. Ustavni maher Šeks svom pravnom artiljerijom tumačio je odredbe prema kojima je Vlada ta koja pokreće postupak o sklapanju pristupnog ugovora. 'U toj odluci Vlade bit će naznačeno tko će biti ovlaštenik i tko će dakle potpisati pristupni ugovor', kaže Šeks.

Prema Ustavu međunarodne ugovore sklapaju predsjednik Republike, Vlada ili Sabor. A ugovor o pristupanju EU, tvrdi Šeks, donosi se na temelju pregovaračkog procesa, a pregovore je vodila Vlada. No ono što Šeks nije spomenuo je članak tog istog zakona u kojem stoji kako međunarodne ugovore sklapa predsjednik koji može ovlastiti i Vladu.

Ovakva su prepucavanja, tvrdi Pusić, sitničava. 'Niti znamo tko će u tom trenutku biti premijer niti je to nešto što je neposredeno pred nama na dnevnom redu', naglasila je. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene