Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija o kraju pregovora

Josipović: Ovo je odlična vijest za sve građane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović nazvao je odluku Europske komisije o završetku pregovora Hrvatske i njezinom pristupanju EU odličnom viješću.

'Vijest kako je Europska komisija zaključila da Hrvatska ispunjava uvjete za članstvo Europske unije i da treba pristupiti 1. srpnja 2013., odlična je vijest', izjavio je predsjednik Ivo Josipović u svom kratkom obraćanju povodom današne odluke EK. 'Zahvalio bih svima koji su doprinijeli, braniteljima, građanima koji su gradili Republiku Hrvatsku i koji su obnašali javne dužnosti. 2000. godine pa kasnije, od Račanove do Kosor Vlade, učinjeno je jako puno za Hrvatsku koja se razvija, poštuje ljudska prava i Eu vrijednosti', dodao je.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno

'Reforme nisu gotove, trebamo i one koje prelaze zahtjeve EU te prilagođavanje standardima. Prije slavlja pričekajmo odluku država članica. Uvjeren sam da će biti pozitivna i da ćemo krenuti u rafitikaciju. Danas je važan dan za hrvatsku povijest, ali trebamo nastaviti rad na reformama i poboljšanja uvjeta života naših građana', zaključio je Josipović.

Europska komisija danas je predložila ministarskom Vijeću EU da zatvori posljednja četiri poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da je danas povijesni dan za Hrvatsku. Barroso je rekao da je Europska komisija predložila Vijeću da se Hrvatska kao 28. članica priključi 1. srpnja 2013. godine. 'Hrvatska je sada spremna krenuti naprijed, čvrsta predanost se isplatila', rekao je.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele rekao je da je ovo vrlo važan trenutak i kraj dugog puta te da se Hrvatska transformirala u demokratsku državu koja se temelji na vladavini prava.

'Rad je dovršen. Sada je na državama članicama da naprave posljednju evaluaciju pregovora i odluče mogu li pregovori biti službeno zaključeni i krenuti s potpisivanjem. Pregovori su bili temeljiti i sveobuhvatni', rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene