Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Josipović i Tadić otvorili su novo poglavlje suradnje u regiji, a iste nakane pokazao je i Bakir Izetbegović.


Analitičari, međutim, sumnjaju da Beograd i Zagreb prema BiH imaju dobre namjere, piše Deutsche Welle. Nakon isprike Tadića u Srebrenici, a zatim i njegovog obraćanja u Vukovaru te nakon obraćanja Ive Josipovića u BiH parlamentu i isprike u Ahmićima, stvorena je povoljnija politička klima u regiji.

>> 'Ekonomija je pitanje opstanka za Srbiju i Hrvatsku'

Vezani članci Novi spomenik Franji Tuđmanu (Foto: Goran Stanzl/Pixsell) Atraktivna lokacija: Postavljen je novi spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu Slika nije dostupna Tuđman odbio Hercegovinu koju mu je 'nudio' Izetbegović

>> Srpski tisak komentira Tadićev posjet Hrvatskoj

Ipak, podijeljena su mišljenja je li novonastala politička klima iskorištena u praksi. Dragoljub Mićunović, srbijanski političar, vjeruje da je suočavanje s prošlošću iskreno i da je to prvi korak u normalizaciji odnosa u regiji. Podsjeća da su odnosi Srbije i BiH ranije opterećeni politikom Harisa Silajdžića, ali da su Silajdžićom odlaskom s političke scene i Izetbegovićevim nastupom u Srbiji uslijedile nove okolnosti, piše Deutsche Welle.

Povjesničar Ivo Banac kaže da nije siguran u pozitivna kretanja u regiji jer odnos Srbije prema susjedima jasno se oslikava u njihovom odnosu prema Kosovu i prema BiH, gdje gotovo nema nikakvih pomaka. Banac smatra i da česti susreti Josipovića i Tadića stvaraju dojam neslužbenog srbijansko-hrvatsko savezništva što ne može dopridonijeti razvoju dobrih odnosa. Drži da to ne može dopridnijeti razvoju dobrih odnosa ako utječe u regiji, a tome u korist govore i neke povijesne činjenice.

'Dodik ključna prijetnja BiH'

'Govorim o direktnom dogovoru Beograda i Zagreba 1939. 'Cvetković-Maček' na štetu BiH koja je tada praktički bila podijeljena. Nešto slično dogodilo se 1991. godine kao posljedica dogovora Tuđman-Milošević', zaključio je Banac. Dodaje da iako je sve demantirano, stav Josipovića ide u prilog trećeg entiteta, a to nas dovodi vrlo blizu politike 1991. na liniji Tuđman-Milošević, piše Deutshe Welle..

Politički analitičar iz Sarajeva, Senad Pećina, kaže da ukoliko se politika Tuđmana i Miloševića mjeri odnosom prema cjelovitosti BiH, onda se politika Tadića i Josipovića prema Bosni i Hercegovini mjeri njihovim odnosom prema Miloradu Dodiku.  Dodaje kako je Dodik ključna prijetnja integritetu BiH.