Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Banac zaključio

'Josipovićev stav vodi nas blizu politike Tuđman-Milošević'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Josipović i Tadić otvorili su novo poglavlje suradnje u regiji, a iste nakane pokazao je i Bakir Izetbegović.

Analitičari, međutim, sumnjaju da Beograd i Zagreb prema BiH imaju dobre namjere, piše Deutsche Welle. Nakon isprike Tadića u Srebrenici, a zatim i njegovog obraćanja u Vukovaru te nakon obraćanja Ive Josipovića u BiH parlamentu i isprike u Ahmićima, stvorena je povoljnija politička klima u regiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U organizaciji HDZ-a FOTO Lisinski dupkom pun: Tomislav Karamarko, bivši i sadašnji ministri, Ljubo Ćesić Rojs... Pogledajte atmosferu na proslavi 100. godišnjice Tuđmanova rođenja Slika nije dostupna Tuđman odbio Hercegovinu koju mu je 'nudio' Izetbegović

>> 'Ekonomija je pitanje opstanka za Srbiju i Hrvatsku'

>> Srpski tisak komentira Tadićev posjet Hrvatskoj

Ipak, podijeljena su mišljenja je li novonastala politička klima iskorištena u praksi. Dragoljub Mićunović, srbijanski političar, vjeruje da je suočavanje s prošlošću iskreno i da je to prvi korak u normalizaciji odnosa u regiji. Podsjeća da su odnosi Srbije i BiH ranije opterećeni politikom Harisa Silajdžića, ali da su Silajdžićom odlaskom s političke scene i Izetbegovićevim nastupom u Srbiji uslijedile nove okolnosti, piše Deutsche Welle.

Povjesničar Ivo Banac kaže da nije siguran u pozitivna kretanja u regiji jer odnos Srbije prema susjedima jasno se oslikava u njihovom odnosu prema Kosovu i prema BiH, gdje gotovo nema nikakvih pomaka. Banac smatra i da česti susreti Josipovića i Tadića stvaraju dojam neslužbenog srbijansko-hrvatsko savezništva što ne može dopridonijeti razvoju dobrih odnosa. Drži da to ne može dopridnijeti razvoju dobrih odnosa ako utječe u regiji, a tome u korist govore i neke povijesne činjenice.

'Dodik ključna prijetnja BiH'

'Govorim o direktnom dogovoru Beograda i Zagreba 1939. 'Cvetković-Maček' na štetu BiH koja je tada praktički bila podijeljena. Nešto slično dogodilo se 1991. godine kao posljedica dogovora Tuđman-Milošević', zaključio je Banac. Dodaje da iako je sve demantirano, stav Josipovića ide u prilog trećeg entiteta, a to nas dovodi vrlo blizu politike 1991. na liniji Tuđman-Milošević, piše Deutshe Welle..

Politički analitičar iz Sarajeva, Senad Pećina, kaže da ukoliko se politika Tuđmana i Miloševića mjeri odnosom prema cjelovitosti BiH, onda se politika Tadića i Josipovića prema Bosni i Hercegovini mjeri njihovim odnosom prema Miloradu Dodiku.  Dodaje kako je Dodik ključna prijetnja integritetu BiH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene