Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije iz Srbije

Srpski tisak komentira Tadićev posjet Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpski mediji ovaj posjet ocjenjuju krajnje pozitivno, a posebno se ističe kako su predsjednici Srbije i Hrvatske ocijenili da je u proteklih 10 mjeseci jako puno učinjeno s obije strane, te su se založili da se što prije otkrije sudbina nestalih i da se zbrinu izbjeglice iz Hrvatske.

U tekstu pod naslovom ‘Sudbina nestalih najteže otvoreno pitanje’, dnevnik ‘Politika’ prenosi kako su dvojica predsjednika istaknula da će Hrvatska i Srbija učiniti sve na rješavanju sudbine nestalih, ocijenivši da je riječ o civilizacijskom i humanom pitanju, a dodaje se i kako je predsjednik Josipović istaknuo i važnost rješavanja pitanja sukcesije te graničnih sporova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rijedak prizor Prvi sastanak nakon 14 godina: Nakon žestokih svađa sjeli za stol, povezalo ih važno pitanje Slika nije dostupna u srijedu Putin i Xi Jinping najavili razgovor, situacija sve napetija: "Agresivna retorika zahtijeva raspravu nas i Kineza"

>> 'Nisam očekivala da dva predsjednika baš mene posjete'

>> Tadić se nada boljim vremenima za srpske poduzetnike u RH

‘Večernje novosti’ prenose kako je srbijanski predsjednik Tadić rekao kako su odnosi između Srbije i Hrvatske najvažniji ključ za smirivanje napetosti u cijeloj regiji, te se dodaje kako su dvojica predsjednika od neformalnog susreta krajem ožujka u Opatiji, preko Josipovićeva posjeta Beogradu tijekom ljeta, do posjeta Vukovaru i Paulinu Dvoru, odredila novi, pozitivan smjer odnosa dviju zemalja, koji je zaokružen Tadićevim dvodnevnim posjetom Zagrebu.

‘Neka ovo bude nova stranica zajedničke povijesti’

Dnevnik ‘Press’ prenosi kako je predsjednik Tadić razgovarao s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor te da je u Zlatnu knjigu u sjedištu hrvatske vlade na Banskim dvorima upisao: ‘Neka ovo bude nova stranica zajedničke povijesti’.
Navodi se također kako je Tadić istaknuo da bi po pitanju međunarodnih tužbi dviju zemalja, najbolje bilo spor riješiti izvansudskim putem, te govori o mogućnosti povlačenja međusobnih tužbi.

Odgovorni moraju biti kažnjeni

Srpski predsjednik je nadalje naglasio kako to ni u kojem slučaju ne bi značilo da odgovorni izbjegnu kaznu I osudu, već sasvim suprotno, navodi se u ‘Pressu’

‘Blic’ pak navodi kako je nakon 15 godina konačno postignut dogovor o rješavanju pitanja izbjeglih iz Hrvatske, te da su Tadić i Josipović usuglasili načelo da se svi Srbi koji se žele vratiti mogu uključiti u proces stambenog zbrinjavanja. List također doznaje kako će najveći dio novca biti osiguran putem donatorske konferencije koja će se održati u Beogradu početkom 2011. uz potporu SAD- a i Europske unije, te obaju vlada Hrvatske i Srbije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene