Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Sarajevu se ispričao za sudjelovanje Hrvatske u politici koja je 90-ih pokušavala podijeliti BiH.


Hrvatski predsjednik Ivo Josipović se u Sarajevu ispričao za sudjelovanje Hrvatske u politici koja je 90-ih godina prošlog stoljeća pokušavala podijeliti Bosnu i Hercegovinu, a istodobno je pozvao cijelu regiju na blisku suradnju.

Tijekom boravka u službenom posjetu Bosni i Hercegovini predsjednik Josipović dobio je priliku održati govor pred zastupnicima u oba doma Parlamenta BiH, u nazočnosti najviših državnih dužnosnika te zemlje i predstavnika diplomatskog zbora.

U svom je govoru Josipović prenio izraze poštovanja i sućuti za sve žrtve proteklog rata u BiH istaknuvši kako svaki izgubljeni život predstavlja gubitak za sve. Kazao je kako će stoga u četvrtak i osobno u Ahmićima i Križančevu selu odati počast žrtvama 'čiji je jedini grijeh to što su bili drugi i drugačiji'.

'Samo pravom i pravdom možemo naše narode očistiti od zla i međusobnog okrivljavanja za nedjela i osigurati da se zlo više nikada ne ponovi', kazao je hrvatski predsjednik podsjetivši kako su politike iz 90-ih godina 'iz neznanja, zloćudnosti ili ludosti vjerovale kako je rješenje za BiH njezina podjela te su u toj, ali i u svojim zemljama posijali zloslutno sjeme, a zavađeni su narodi požnjeli smrt, rat i uništenje'.

Partnerstvo na putu u EU i NATO

U BiH su pak posebice ostavili rastrgano tkivo jednog nedvojbeno posebnog društvenog i kulturnog bića temeljenog na multietničnosti, istaknuo je Josipović. 'Duboko žalim što je i Republika Hrvatska svojom politikom u 90-im godinama prošlog stoljeća tome doprinijela. Duboko žalim što je takva hrvatska politika doprinijela stradanjima ljudi i podjelama koje nas i danas muče', rekao je hrvatski predsjednik.

Istaknuo je kako sada došlo novo doba u kojemu odlučno treba prepoznati pogreške prijašnjih vremena i hrabro kročiti novim putem koji će u regiji donijeti trajan mir, stabilnost i prosperitet. Josipović je ocijenio kako je zajednička europska budućnost najbolje rješenje te da to više nije puki san.

>> Kajin: Tvorce politike prema BiH treba izmjestiti s trgova

Izrazio je uvjerenje kako će Hrvatska uskoro postati članicom Europske unije, no dodao je kako europski put za Hrvatsku nije završen dok u Uniji ne budu i druge zemlje regije. Josipović je ponudio partnerstvo Hrvatske BiH na njenom putu ka euro-atlantskim integracijama.

'Europska je BiH vitalni nacionalni interes Hrvatske', kazao je Josipović pri čemu je pozvao političare i u BiH da članstvo u EU počnu tretirati kao vitalni nacionalni interes i građanima ponude partnerstvo za Europu. Istaknuo je kako tri naroda u BiH moraju sami naći formulu zajedničkog života te da umjesto njih ne mogu drugi odlučivati, no mogu pomoći ako se to od njih zatraži.

Hrvatska je, po Josipovićevim riječima, iznimno zainteresirana za uspjeh pregovora o ustavnim promjenama u BiH, tim prije što ima obvezu brinuti o Hrvatima koji u njoj žive, a čiji je broj prepolovljen u proteklom ratu.

'BiH je moguća onda ako je istinska zajednica ravnopravnih naroda, država koja će biti dom svakom pojedincu', kazao je Josipović. 'Nikada više ne smijemo ekstremističkim i šovinističkim politikama dopustiti da ugroze opstojnost, pravo na slobodno izražavanje i puni razvoj identiteta bilo kojeg pojedinca, naroda ili grupe u našim društvima', konstatirao je Josipović podsjećajući da politike prošlosti i mržnje samo koriste kriminalcima. Cijelu regiju hrvatski je predsjednik pozvao na jačanje gospodarske suradnje i otvorenosti društava. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju