Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Komentirajući najavu Zakona o ništetnosti pravnih akata JNA i Jugoslavije predsjednik Ivo Josipović je kazao kako taj Zakon nema svrhu i da se neće moći provesti.


Predsjednik se osvrnuo na jučerašnju izjavu Milorada Pupovca koji se upitao zašto je stara optužnica protiv Šeksa postala javna priča uoči izbora. 

Vezani članci Milorad Pupovac Muke po imovinskim karticama: Milorad Pupovac i Orsat Miljenić zaradili po 3000 kuna kazne Slika nije dostupna Komemoracija u Jasenovcu: 'Radi se o lavini koja se kotrlja više od godinu dana'

'Optužnice nisu dio kampanje, i za njih se saznalo u kolovozu. Zakon o ništetnosti nema pravu svrhu, to je više poruka koja je u redu budući da su se slale optužnice koje nisu slijedile dogovorenu proceduru. To nije način rješavanja problema i pitanje je da li je zakon uopće u suglasju s narodnim pravom, a drugo, neće izbrisati svoju funkciju jer će izazivati probleme nekim ljudima koji su u tim optužnicama, a neće to znati i imat će problema u inozemstvu', kazao je Josipović.

Dodao je kako je jedini pravi put da se sjedne za stol i da se dugoročno dogovori sustav po kojem nitko tko je počinio zločin neće izbjeći pravdi i koji će spriječiti da se progon za ratne zločine politizira i koristi u izborne svrhe.

Josipović je također komentirao i navijačke obračune navijača Armade i Demona koji su se sukobili na autocesti. Predsjednik smatra kako zakon o sprječavanju nereda postoji, ali se ne provodi kako bi trebao te da bi i klubovi trebali uvesti sankcije protiv navijača.  'Nije važna samo represija već i prevencija i tu je uloga kluba velika, a to je problem drugih službi i politike', kazao je.

Predsjednik je u Plovaniji obišao tvornicu tartufa koja je u potpunosti financirana pretpristupnim fondovima iz EU.