Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovarao s predstavnicima

Vukovar: Kad će hrvatska i srpska djeca zajedno u vrtiće i škole?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Josipović izjavio je da podupire inicijativu osnivanja Nove škole u Vukovaru.

U povodu inicijative za osnivanje Nove škole u Vukovaru u sklopu projekta za integrirani odgoj hrvatske i srpske djece u vukovarskim školama i vrtićima predsjednik Ivo Josipović izjavio je nakon razgovora s izaslanstvom predlagatelja da je inicijativu poduprlo resorno ministarstvo, stručnjaci i lokalna zajednica uz određena razmišljanja kako ju poboljšati i uklopiti u hrvatsko zakonodavstvo.

Predsjednik je razgovarao s predstavnicima osječkog Nansen dijalog centra i norveškog projekta Nansen Humanistic Academy, ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Željkom Jovanovićem te predstavnicima grada Vukovara i Zajedničkog vijeća općina.

Nakon razgovora predsjednik Josipović izjavio je novinarima kako su razgovarali o 'vrijednoj, ali malo zapuštenoj inicijativi' potaknutoj od Nansen instituta, no prihvaćenoj u Hrvatskoj da se u Vukovaru, a možda i drugdje osnuje tzv. Nova škola koju bi ravnopravno zajedno pohađali učenici neovisno o nacionalnosti. Škola bi bila specifična, imala bi zajedničku osnovu, a svojim bi nastavnim programom zbližavala djecu te vodila prema uključenju svih građana u multikulturalnu zajednicu. Raspravljali smo o tome u kojoj je fazi ta inicijativa sada, gdje je stala i želimo li ju, rekao je predsjednik.

>> Kosor kod Josipovića na večeri: 'Srdačno smo se pozdravili i poljubili'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović naglasio je da najveću odgovornost za razvoj svakog društva i odgoj djece imaju odrasli, a da se u ovom konkretnom slučaju radi o obitelji i školi. U Zakonu o odgoju i obrazovanju propisano je da je upravo kad je riječ o djeci cilj odgajati i obrazovati za multikulturalno društvo, podsjetio je ministar. Upravo je to i cilj ministarstva koje je već ove godine počelo s projektom odgoja i obrazovanja za građansko društvo i demokraciju gdje se projekt Nove škole u Vukovaru kao integrirane škole pokazao kao jedan od ključnih prioriteta za razvoj i Vukovara, ali i Hrvatske.

I prema mišljenju Agencije za odgoj i obrazovanje projekt Nove škole zaslužuje apsolutno podršku i uz neke sitne dorade i osuvremenjivanje očekujemo da zajedničkim zauzimanjem svih u Vukovaru iduće jeseni imamo Novu školu, rekao je ministar Jovanović.

Predsjednik Zajedničkog vijeća općina Dragan Crnogorac naglasio je kako je važno da se svi uključe u taj proces da nastava bude inkluzivna, da naučimo što više jedni o drugima i toliko ćemo biti bogatiji. Također, dodao je, i da se to najprije provede u Vukovaru koji je bio poprište rata, ali gdje smo bili spremni na dijalog i razumno rješavanje pitanja koja su dijelila Srbe i Hrvate, kao i u drugim krajevima Hrvatske.

Dvadeset i jedna godina nakon rata i 14 godina mirne reintegracije života u miru i toleranciji u Vukovaru su dostatno jamstvo i temelj da pokušamo učiniti novi iskorak za našu djecu i bolje sutra u Vukovaru, istaknuo je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. Siguran sam da se krećemo prema kvalitetnoj promjeni koja će omogućiti djeci da žive kao prije rata, dodao je.

>> Josipović s prvim čovjekom britanske vojske

Direktor norveškog projekta Nansen Humanistic Academy Steinar Bryn istaknuo je kako pitanje integracije u školama nije samo goruće pitanje Vukovara i Hrvatske nego šire europsko pitanje. Pronađemo li u Vukovaru rješenje kako razviti integrirano obrazovanje, bit će to snažan signal ostatku Europe, jer će Vukovar od simbola rata i tragedije postati slikom nade i integracije, poručio je.

Norveški veleposlanik u Hrvatskoj Henrik Ofstad izrazio je zadovoljstvo i optimizam time što su danas razgovarali o mogućnosti stvaranja alternativne škole u Vukovaru koju podržava i koja nije važna samo za Hrvatsku nego i za cijelu Europu te da je zadovoljan s političkim porukama predsjednika Josipovića i ministra Jovanovića. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja Policija u Vukovaru, ilustracija Popucala stakla Učenik u Vukovaru bacio petardu u učionici: Policija morala intervenirati

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene