Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Ivo Josipović otvorio je danas jubilarno deseto Međunarodno stručno savjetovanje i sajam opreme 'Humanitarno razminiranje 2013.' koje se i ove godine, u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje i HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku d.o.o., održava u hotelskom naselju Solaris pored Šibenika.


'Nema uspješnog razvoja ni jedne zemlje na svijetu, ako svoje područje nije očistila od mina', naglasio je predsjednik Josipović tom prigodom. Predsjednik smatra da se u Hrvatskoj na razminiranju radi dobar posao, no da je situacija vrlo teška i Hrvatska neće moći mirno spavati dok se na njezinom području ne očisti i posljednje minski sumnjivo sredstvo.

Svakoga dana u svijetu mina ubije jednog čovjeka, upozorio je Josipović, dodajući kako u Hrvatskoj, nažalost, od minsko-eksplozivnih sredstava ginu i civili, ali i osobe osposobljene za uklanjanje mina.

>> VIDEO Evo kako to rade premijer i predsjednik!

Predsjednik je istaknuo kako je posebno ponosan na čišćenje od mina čitavog područja NP Krka.

Ravnatelj HCR-a Dragan Jakopec upozorio je kako čak petina stanovnika Hrvatske danas živi s minama upozorivši kako je to sigurnosni, gospodarski i ekološki problem prve razine.

Župan šibensko-kninski Goran Pauk nadovezao se, podsjetivši da na županijskom području od minski sumnjivih sredstava nije očišćeno 30,8 četvornih kilometara. No, uspješno su od mina očišćena 44 četvorna kilometra, a na čišćenje je utrošeno više od 320 milijuna kuna, kazao je Pauk. Stoga je apelirao na sve mjerodavne institucije da se ne libe tražiti donaciju za razminiranje.

Gradonačelnik Šibenika Ante Županović izvijestio je kako se na šibenskom području upravo traje razminiranje u Rokića Dragi, oko groblja Kvanj te na području Zatona. Svi ostali dijelovi Šibenika, kazao je Županović su razminirani. Također je rekao kako od novih zastupnika u Europskom parlamentu očekuje da lobiraju i za razminiranje Hrvatske traže donacije.

Savjetovanje je okupilo predstavnike iz 88 zemalja, a trajat će do 25. travnja.

Svi sudionici će tijekom trodnevnog rada, osim brojnih izlaganja, moći vidjeti pokaznu vježbu u kojoj će se predstaviti proizvođači opreme, prikazati rad strojeva i pasa za razminiranje te zbrinjavanje pirotehničara nakon minskog incidenta.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Žohar plazi po filipinskom predsjedniku (Foto: Reuters) - 1 Govor predsjednika Filipina nasmijao svijet: Golemi žohar na predsjednikovom ramenu inspirirao je kritičare Jadranka Košarić i Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) Zašto ove radnice nisu slavile Praznik rada: Firma u stečaju 18 godina, a one još uvijek čekaju svojih 8 zadnjih plaća