Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović održao je u Bruxellesu kratki neformalni sastanak sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom na rubu Brussels foruma, jednog od najvećih skupova političara, gospodarstvenika i analitičara u Europi.


'Odnosi sa Slovenijom su u izrazito uzlaznoj putanji, ne samo zbog činjenice da poslovi oko arbitražnog sporazuma dobro napreduju, nego i zbog svih susreta i zajedničkih inicijativa. Podsjećam na zajedničku inicijativu premijerke Jadranke Kosor i premijera Pahora, koja je unatoč tome što nisu baš svi bili nazočni, imala određeni rezultat. Mislim da su rezultati zajedničke suradnje vidljivi i da će se naši odnosi i jačati', rekao je Josipović hrvatskim novinarima.

Vezani članci Točenje goriva, ilustracija Susjedi pooštrili mjere, bez COVID potvrde više ne mogu ni po gorivo: Nezadovoljni vozač blokirao ostale, umiješala se policija Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Bez COVID potvrda ne mogu ni u dućan, ni u autobus: Susjedi pohrlili na cijepljenje

Pahor je nakon susreta kratko izjavio da je to bio neformalni sastanak i da je bio 'izvrstan'.

Slovenija i Hrvatska prošli su tjedan zajedno organizirali regionalnu konferenciju o zapadnom Balkanu, na koju su bili pozvani čelnici svih zemalja iz regije i predstavnici EU-a. Na konferenciju nije došao predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos, čija zemlja kao predsjedajuća EU-a uskoro priprema svoju konferenciju EU - zapadni Balkan, i srbijanski predsjednik Boris Tadić.

Van Rompuy je prethodno izjavio kako će nazočiti konferenciji ukoliko na njoj budu sudjelovali svi pozvani. Tadić nije došao ne želeći nazočiti međunarodnim skupovima na kojima nastupaju predstavnici Kosova kao neovisne države. (Hina)