Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Činjenica da u srbijanskoj skupštini nakon nedavnih parlamentarnih izbora nema nijednog predstavnika Hrvata bit će tema razgovora Hrvatske i Srbije, kazao je u srijedu predsjednik Republike Ivo Josipović, izrazivši očekivanje da pripadnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji sudjeluju u političkim procesima kao što je to slučaj s pripadnicima manjina u Hrvatskoj.


"Savim sigurno, očekivanja su s naše strane da Hrvati kao nacionalna manjina u Republici Srbiji sudjeluju u političkim procesima. Vi znate da Hrvatska, ne samo kad je riječ o srpskoj manjini u Hrvatskoj, nego i svim ostalim manjinama, ima politiku uključivanja i posebnih izbornih pravila koja osiguravaju da pripadnici manjina budu zastupljeni na svim razinama vlasti", rekao je Josipović novinarima nakon konferencije "Otvorena Hrvatska".

Karamarko o predsjednikovom vicu: Nije baš smiješan!

Vezani članci Policija i prosvjednici zbog mise za bleiburške žrtve u Sarajevu Josipović: Bleiburška komemoracija u funkciji je rehabilitacije ustaštva SDP o sprečavanju profiterstva u vrijeme elementarnih nepogoda i epidemija SDP predlaže zakon protiv profiterstva u krizama: ''Građani izloženi zloporabama''

"Moje je očekivanje da u bilo kojoj zemlji u kojoj postoji hrvatska manjina, ona participira u vlasti na ovaj ili onaj način. Ovdje to, nažalost, nije slučaj i sigurno će to biti tema naših razgovora", naglasio je Josipović.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) na nedavne je parlamentarne izbore izašao u koaliciji s Demokratskom strankom, a njegov predstavnik na listi Petar Kuntić nije prošao u novi saziv srbijanske skupštine, čime je hrvatska manjina ostala bez predstavnika u parlamentu.

DSHV je u ponedjeljak zatražio zajamčena mjesta za Hrvate u srbijanskom parlamentu na osnovi međudržavnog sporazuma između Hrvatske i Republike Srbije koji vlada u Beogradu nikada nije u potpunosti primijenila. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook