Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet tvornicama

Josipović: Nemam ništa protiv srpskog kapitala u Podravci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Josipović izjavio je da je uvjeren u izlazak Podravke iz problema u kojima se nalazi.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je posjetio Podravku te je razgovarao s njezinom Upravom. U Podravci je obišao nekoliko proizvodnih pogona nakon čega je odgovarao na pitanja novinara. Na pitanje je li razgovarao s Upravom Podravke o 10,64 posto dionica Podravke za koje je Ranko Mimović, direktor FIA grupe rekao da ih je kupio, Josipović kaže da o tome nije razgovarao s Upravom te da to nije pitanje za predsjednika. Miroslav Vitković, šef Uprave Podravke kazao je kako Uprava još nema saznanja je li srpski poduzetnik Ranko Mimović, preuzeo dionice FIMA AMI LTD s Malte na kojima leži 10,64 posto dionica Podravke.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i ministri Izbori su sve bliže Plenković otvorio tvornicu tjestenine, poveo i ministre: ''Svatko tko želi raditi, može naći posao'' PR Oglas Podravkin novi vizualni identitet za još jači iskorak na globalnom tržištu

Vitović je rekao da Uprava ne pregovara o dionicama, te da nemaju saznanja je li Ranko Mimović, direktor FIA grupe, kako je on sam kazao, preuzeo FIMA AMI LTD u čijem je posjedu 10,64 posto dionica Podravke. Iz FIA Grupe posljednjih dana objašnjavali su da im je namjera investirati u FIMA AMI LTD, koja ima 10,64 posto dionica Podravke, a to bi se iskoristilo i za servisiranje dugova FIMA AMI LTD prema OTP-u i ostalim vjerovnicima. Na taj bi način FIA Grupa postala i vlasnik 10,64 posto dionica Podravke. Mirnović je također izjavio da nije riječ o kapitalu srpskog porijekla nego kapitalu koji dolazi iz Italije i Švicarske.

>> Mimović: Nećemo odustati od posla oko Podravke

'Tržište će raditi svoj posao i ako to bude opcija za tvrtku, ta opcija je sasvim sigurno realna', rekao je Josipović i dodao kako nema ništa protiv srpskog kapitala jer je kapital, kapital, osim 'ako nije crn i ako nije rezultat pranja novca'. Naglasio je da ne vjeruje da je to ovdje slučaj.

Dao podršku radnicima

Predsjednik je novinarima kazao kako je Podravka narasla šest posto. ‘Danas sam čuo jednu dobru vijest, Podravka u trećem mjesecu raste šest posto, to je jako dobra vijesti i jača ovu vjeru koju svi imamo u Podravku’, kazao je Josipović. Riječ je o rastu prodaje u ovom mjesecu u odnosu na ožujak prošle godine. 'Podravka je brand hrvatski i europski koji će izaći iz problema, to je dika Hrvatske i s novom će Upravom izaći iz krize', kaže Josipović.

U ‘Podravku’ se, kako je istaknuo, došao upoznati sa stanjem i ‘dati podršku prvo radnicima’. ‘Za probleme u kojima se našla Podravka radnici nisu krivi’, rekao je i dodao da su upravo oni ti koji su tu tvrtku kroz dugi niz godina učinili onim što ona jest, europski brand. ‘Radnici zaslužuju našu podršku, zaslužuju da država, lokalna vlast i prije svih uprava učini sve za njih, da se djelatnost i dalje razvija, a prizvodnja i prodaja i dalje rastu’, rekao je i naglasio kako je bitno ‘da se politika ne miješa u operativni rad, nego da to bude na načelima struke i tržišne ekonomije’.

Hartmann zbog poskupljenja plina razmišlja o odlasku iz RH

Josipović je posjetio više koprivničkih tvrtki, te je potvrdio kako su ga čelni ljudi ‘Hartmanna’ upoznali s problemima s kojima se susreću, ponajprije o poskupljenju cijene plina te da zbog njih razmišljaju o seljenju proizvodnje iz Hrvatske. ‘Rekli su mi svoje probleme, a odnose se na one koje svi znamo da postoje u Hrvatskoj, a to je rast ulaznih troškova, sigurnost naplate, nelikvidnost i pitanje funkcioniranja pravne države, ne samo u fazi sudovanja nego i u fazi koja se odnosi na određene aktivnosti države u inspekciji, nadzoru, poticaju’, rekao je Josipović koji smatra da tu ima prostora ‘za daljnji napredak’.

‘I ja ću premijerku Jadranku Kosor na redovitim sastancima izvijestiti o ovome i siguran sam da će i vlada prionuti dodatnim naporima i učiniti sve da kod uspješnih tvrtki administracija ne bude prepreka’, rekao je Josipović. Kazao je i kako je u razgovoru s gradonačelnikom Zvonimirom Mršićem upoznat s dugotrajnim problemom grada, a to je prometna izoliranost. ‘Nažalost to je činjenica i to usporava rast ovog kraja. I to je tema za razgovor s vladom, i nadam se da će se taj problem u skoro vrijeme riješiti’, zaključio je predsjednik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene