Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči zajedničkog susreta

Josipović, Napolitano i Tuerk: Sjećati se prošlosti, ali biti usmjeren budućnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči susreta predsjednika Hrvatske, Italije i Slovenije u Trstu u utorak trojica predsjednika država uputila su u ponedjeljak zajedničku izjavu u kojoj ističu potrebu za očuvanjem sjećanja na bolne događaje iz povijesti, ali i svoju usmjerenost na budućnost u jedinstvenoj Europi.

Predsjednici Ivo Josipović, Giorgio Napolitano i Danilo Tuerk u izjavi kažu kako svaka od njihovih zemalja 'gaji sjećanje na proživljene patnje i patnje žrtava slijepog nasilja iz prošlosti', ali pogled im je usmjeren prema budućnosti koju grade u jedinstvenoj Europi koja 'utjelovljuje brojne tradicije, a sve je povezanija u suočavanju s novim izazovima globalizacije'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi s dva uzastopna mandata Giorgio Napolitano ponovno izabran za predsjednika Italije! Slika nije dostupna Tuerk i Pahor protiv povećanja PDV-a za novine na 20 posto

Trojica će predsjednika sutra biti na koncertu mladih glazbenika iz triju zemalja pod ravnanjem maestra Riccarda Mutija.

'Mi, predsjednici Hrvatske, Italije i Slovenije, odazvali smo se sa zadovoljstvom i zanimanjem pozivu maestra Mutija na Koncert prijateljstva koji će se održati 13. srpnja u Trstu na trgu Piazza Unita d'Italia, svjesni važnosti poruke mira i bratstva koju šalje ova inicijativa', kaže se u zajedničkoj izjavi.

Maestro Muti dirigirat će Omladinskim orkestrom 'Luigi Cherubini' i Talijanskim omladinskim orkestrom, a pridružit će im se brojni mladi glazbenici sa sveučilišnih glazbenih akademija u Ljubljani i Zagrebu te zbor s talijanskim, slovenskim i hrvatskim pjevačima.

U usuglašenom zajedničkom priopćenju navodi se da će predsjednici prije koncerta 'položiti lovorov vijenac na Narodni dom, spaljen do temelja 13. srpnja 1920., te na spomenik masovnom iseljenju Istrana, Riječana i Dalmatinaca iz rodnih krajeva'.

'Tim činom želimo odati dužno poštovanje tragedijama iz prošlosti, a u duhu zajedničkih napora na izgradnji budućnosti prožete slobodom i plodnom suradnjom između naših zemalja i naših naroda u ujedinjenoj Europi', navodi se.

Stalno zalaganje za poštivanje prava svih manjina

U zajedničkoj se izjavi kaže kako predsjednici nazočnošću žele potvrditi 'čvrstu želju da prevlada ono što nas danas ujedinjuje nad onim što nas je bolno dijelilo u teškom povijesnom razdoblju obilježenom ratovima između država i naroda'.

'Danas se Hrvatska, Italija i Slovenija nalaze u kontekstu Europske unije, prirodne promicateljice poštovanja raznolikosti i duha suživota naroda, kultura i jezika koji su uspješno živjeli zajedno stoljećima. Upravo iz ove spoznaje proizlazi naše stalno zalaganje za poštovanje prava svih manjina', dodaje se u zajedničkoj izjavi.

'U svakoj od naših zemalja, sasvim opravdano, gajimo sjećanje na proživljene patnje i patnje žrtava slijepog nasilja te suosjećamo s boli onih koji su preživjeli te krvave događaje iz prošlosti.

Naš pogled usmjeren je prema budućnosti koju, uz presudni doprinos mlađih naraštaja, želimo i možemo izgraditi u jednoj Europi koja sve više utjelovljuje brojne tradicije, a sve je povezanija u suočavanju s novim izazovima globalizacije', kaže se u zajedničkoj izjavi trojice predsjednika. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene