Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lucić: Kruljcu nikada nisam dao zapovjed za radove u Sibinju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općina Sibinj je zbog korupcije oštećena za više od 58 milijuna kuna, a državni proračun za još tri milijuna.

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Josip Lucić posvjedočio je na suđenju nekadašnjem zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske Mladenu Kruljcu i njegovim suoptuženicima da nikada nije usmeno, niti pismeno, zapovjedio nikakve radove u zoni malog gospodarstva na području općine Sibinj.

Lucić je kazao da nikada nije dobio izvješće da se u općini Sibinj izvode inženjerijski radovi, niti da je s Kruljcem o tome razgovarao.

Na pitanje tužiteljstva je li Kruljac imao ovlasti za uporabu vojne inženjerije Lucić je rekao da svaka zapovjed precizno definira mjesto, vrijeme i sredstva temeljem kojih će se obaviti određeni posao. Dodao je da ni jedan zapovjednik ne može mijenjati zapovjedi Glavnog stožera, a da nije postojala niti jedna zapovjed za izvođenje radova u općini Sibinj.

Pojasnio je da je 2007. sačinjen plan uporabe inženjerijskih postrojbi za infrastrukturne radove te da je postrojbe bilo moguće koristiti i u situcijama koje nisu bile predviđene planom, ali uz izmjenu plana i posebnu zapovijed.

Lučić je, na pitanje Kruljčeve obrane, odbacio mogućnost da su izvješća o korištenju inženjerije u Sibinju stigla u sklopu izvješća o radovima u Slavonskom Brodu, a posvjedočio je i da tadašnji predsjednik Republike Stjepan Mesić nije sugerirao da se pripadnici inženjerijskih postrojbi koriste za radove u Sibinju

Kruljac je, prigovarajući na istinitost Lucićeva svjedočenja, osporio njegovu izjavu da o radovima u Sibinju nikada nisu razgovarali, kao i dio iskaza u kojem je naveo da mu nikada nije izdavao usmene zapovjedi.

U vrijeme Lucićeva mandata Kruljac je, tvrdi, dobio stotinjak takvih zapovjedi, a u izjavi novinarima odbacio je i Lucićevu tvrdnju da nisu u zavadi, rekavši da su u lošim odnosima od 2010. zbog nesuglasja oko načina izvještavanja predsjednika Republike Ive Josipovića o stanju u kopnenoj vojsci.

Zbog korupcije kojom je općina Sibinj oštećena za više od 58 milijuna kuna, a državni proračun za još tri milijuna, uz Kruljca su na optuženičkoj klupi i bivši općinski načelnik Ivica Batinić, bivši član općinskog Poglavrstva Ivan Mišković, poduzetnik Ivan Rimac, bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković te autoprijevoznik Željko Garić.

Uskok ih tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, primanjem mita i poticanje na ta nedjela. (Hina)

Pročitajte i ovo Zoran Milanović OSRH u politici Milanović žestoko odgovorio Luciću: "Njegovo političko divljanje do kraja ga razotkriva kao pokvarenog čovjeka" Zoran Milanović promijenio fotografiju i slogan na Facebooku Dotaknuo se i Rojsa Milanović HDZ nazvao kartelom: "Plenković zapomaže"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene