Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgođeno glasovanje

Josip Leko: Ustavne promjene ostavljene da 'fermentiraju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko pojasnio je zašto zastupnici danas ipak nisu glasovali o pokretanju postupka ustavnih promjena.

Prijedlog da se pokrene postupak promjene Ustava raspravljen je u Hrvatskom saboru i taj prijedlog treba ostaviti zastupnicima i klubovima i hrvatskoj javnosti da malo 'fermentira', kako bismo krajem drugog tjedna mogli odlučiti je li prijedlog prihvaćen, izjavio je danas predsjednik Sabora Josip Leko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šef oporbe o 'lex Perković' Karamarko: Vlada svojom briljantnom odlukom pokušava štititi državni terorizam Slika nije dostupna A možda i prekosutra Grbin o propasti SDP-ove inicjative: Pa možemo raspravljati i sutra

>> Vladimir Šeks: HDZ-u podmeću kukavičje jaje!

Sabor, naime, danas nije glasovao o raspravljenoj inicijativi 46 SDP-ovih zastupnika da se pokrenu ustavne promjene kojima bi se ukinula mogućnost zastarijevanja ubojstva iz političkih pobuda.

Među zastupnicima su se nakon sjednice mogli čuti različiti razlozi za odgodu glasovanja, a oni iz SDP-a tumačili su da se o ustavnim promjenama još razgovara među klubovima, 'kako bi se svi prijedlozi stavili na papir'.

Boro Grubišić (HDSSB) kazao je, pak, kako je danas čuo da 'Odbor za Ustav ima određenu sjednicu idući tjedan pa bez njihovog mišljenja nisu htjeli glasovati'.

Leko, međutim, podsjeća da o predloženim ustavnim promjenama taj odbor po proceduri ponovno može raspravljati tek nakon što se o njima očituje saborski plenum.

'Postupak je predviđen, sve što je raspravljeno u prvoj raspravi kod pokretanja postupka za promjene Ustava završit će na Odboru za Ustav, ali najprije moramo donijeti odluku u Hrvatskom saboru da pristupamo izmjenama Ustava', objasnio je Leko te dodao da su u međuvremenu konzultacije među klubovima poželjne i potrebne.

Oporbeni su klubovi u ovotjednoj raspravi o pokretanju ustavnih promjena iznijeli niz prijedloga i uvjeta, a bez iznimke su tražili da se, paralelno s ustavnim promjenama na prijedlog SDP-a, raspiše referendum na temelju građanske inicijative 'U ime obitelji' pa se nagađa da bi Odbor za Ustav idućeg tjedna mogao raspravljati upravo o toj inicijativi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene