Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riva ili Prokurative?

Još uvijek se ne zna gdje će se održati splitski Gay Pride

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gdje će se na kraju održati povorka ponosa u Splitu, nije poznato! Ministri Arsen Bauk i Ranko Ostojić izjasnili su se da promjene lokacija za splitski Gay pride 9. lipnja ne može biti.

Međutim, grad Split poziva se na vlasništvo nad javnim površinama i gradski su oci uvjereni kako samo oni mogu donijeti odluku o izdavanju dozvole za korištenje neke lokacije. Policija se i dalje priprema na osiguravanje Rive.

Pročitajte i ovo Radovi u Splitu - 1 Nisu oduševljeni Split je odlučio da će ovoga ljeta dopustiti radove na određenim lokacijama u gradu: Građani negoduju Autobus Prometa u Splitu Najgora opcija za građane Splitski Promet upozorio gradove i općine: "Ukinut ćemo autobusne linije"

Za ministra Bauka sve je jasno. Ne trebamo analizirati prava istospolnih zajednica, nego tek poštivati građansko pravo na javno okupljanje. "Zato se zalažem da se gay pride održi na lokaciji, koja je ranije prijavljena", kaže Bauk.

Grad Split najprije je pristao na Rivu, a nakon peticije nezadovoljnih građana promijenio odluku, te kao lokaciju za Pride sada nudi Prokurative. "Grad je išao linijom manjeg otpora, zahvaljujući inicijativi građana, o čijoj snazi ne treba govoriti, ali očito je bitna za grad Split", smatra Bauk.

Gradska uprava nastavlja svojim putem. U MUP je već krenuo zahtjev za promjenom lokacije. Iz sigurnosnih razloga, kažu telefonski. U splitskoj gradskoj upravi već je u pripremi nova odluka o lokaciji Gay Pridea. To bi umjesto Rive trebale biti prokurative i dogradonačelnik Šundov uvjeren je da grad kao vlasnik javnih površina ima pravo na zadnju riječ.

MUP se priprema za osiguravanje Rive. "Mi imamo uredno rješenje koje kaže da osiguravamo prostor od Đardina do Rive", kaže Dubravko Teur, načelnik uprave policije. Organizator kaže da grad i da hoće odluku promijeniti ne može jer su zakonski rokovi istekli. "Bit će Riva. Pozvala bi grad da malo pozornije pročita zakone", ističe Mirjana Kučer iz udruge Domine.

Zakon o javnom okupljanju zagovaraju ministarstva, a nepovredivost prava vlasništva grad Split. Čini se da i ovogodišnja povorka ponosa ne može proći bez miješanja politike.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene