Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacionalni dan kave

Zanimljivosti o napitku s kojim započinje dan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas se diljem Hrvatske obilježava nacionalni dan kave stoga vam donosimo par zanimljivosti vezanih upravo uz taj napitak bez kojeg većina ne može započeti dan.

Fotografirajte svoju jutarnju kavu i pošaljite nam je na moj.report@novatv.hr! Najbolja dobiva nagradu!

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Iako se diljem svijeta dan kave obilježava 29. rujna, u Hrvatskoj se taj napitak slavi 1. listopada, a budući da je svaki dan pijemo valja znati i o njezinom podrijetlu. Vjeruje se da je kava otkrivena u Abseniji u istočnoj Africi, na području današnje Etiopije oko 800. godine prije Krista. Pomalo je nejasno zbog čega je ona tako dugo ostala nepoznata nearapskim narodima, odnosno zbog čega je trebalo proći toliko vremena da se tek u 17. Stoljeću probila u Europu, piše Kava.hr.

Kad je i gdje skuhana prva kava?

Nepoznato je ostalo i kada i gdje je skuhana i ispijena prva šalica kave, a buduće da nema pravih dokaza, prisutna su brojna nagađanja, tako se vjeruje da su upravo Arapi oguljena zrna kave počeli kuhati oko 1000. godine poslije Krista. Napitak koji su ispijali nazvali su 'qahwa' što znači 'arabijsko vino'. U početku su je koristili za potiskivanje pospanosti tijekom drugih religijskih obreda i molitvi.



Odakle potječe ime?


O samom podrijetlu imena 'kava' postoji više različitih mišljenja, ali i tumačenja. Jedni tvrde kako ime 'kava' potječe od imena jugozapadne Etiopske pokrajine Kafa u čijem je gorju biljka i otkrivena. Drugi 'pak tvrde da je regija dobila ime po kavi, a ne obrnuto. Treći zagovoraju teoriju prema kojoj je ovaj napitak ime dobilo po arapskoj riječi 'qahwa' koja se odnosi na crni napitak koji je napravljen od prženog i samljevenog zrnja. Ta riječ u arapskom jeziku vuče korijen iz riječi koja znači 'umanjiti želju za nečim'. No, postoje i još jedno tumačenje prema kojem se riječ kava dovodi u vezu s riječju 'quawwa' ili 'cahuha' što znači moć ili snaga.
 
Kada je otvorena prva kavana u Hrvatskoj?

Vjerojatno i u kafićima često pijete kavu, no znate li gdje je i kad otvorena prva kavana u Hrvatskoj? Prva kavana u hrvatskoj je otvorena u Zagrebu, a otvorio ju je trgovac Leopold Duhn 1748. godine. Tada su gosti, osim kave, mogli popiti čaj i čokoladu. Kavu je Duhn nabavljao u Nizozemskoj koja je u to vrijeme prednjačila u trgovini s kavom. Do kraja 18. Stoljeća otvoren je niz raskošnih kavana, a glavne su bile smještene na Harmici – središnjem gradskom trgu. Današnja zagrebačka gradska kavana je otvorena 1930. godine.

U kojim se zanimanjima pije najviše kave?

Nedavno američko istraživanje je pokazalo da postoje određene profesije u kojima je radni dan posve nezamisliv bez ispijanja kave. Istraživanje se provelo među 4.100 radnika, a nastojalo se otkriti kave su njihove navike vezane uz taj napitak. Pokazalo se kako najviše kave tijekom radnog vremena piju oni koji su zaposleni u ugostiteljstvu te inženjeri, piše Huffington post. Pokazalo se i kako uglavnom mlađi radnici najviše piju kavu, a 63 posto njih popiju više od jedne šalice tijekom dana. Evo popisa zanimanja u kojima se popije najviše kave:

1. Ugostitelji
2. Prodajni predstavnici
3. Znanstvenici
4. Marketinški i PR stručnjaci
5. Medicinske sestre
6. Urednici i novinari
7. Poslovni rukovoditelji
8. Učitelji i instruktori
9. Inženjeri
10. IT menadžeri

 Iako su ova nedavna istraživanja pokazala da ispijanje kave nema veze s produktivnošću radnika, ona ipak ima neke prednosti. Naime, zasebno je izvješće otkrilo kako ona može biti povezana s duljim životom. U to ime i ovaj dan započnite još jednom šalicom tog čarabnog napitka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene