Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jeftiniji kruh, mlijeko i ulje 'mazanje' očiju građanima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene kruha, mlijeka i ulja od danas bi se u velikim trgovačkim lancima trebale vratiti na staro. No, većina hrvatskih trgovina cijene navodno neće sniziti.

Ulje bi tako u velikim trgovačkim lancima trebalo pojeftiniti oko 2 kune, a mlijeko i kruh 70-ak lipa. Vraćanjem cijena na staro mjesečni troškovi obitelji smanjili bi se oko 70 kuna - kažu u Udruzi sindikata. 

Pročitajte i ovo Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose" Ilustracija Visoke cijene energenata Prijeti li nam nestašica lijekova i kemikalija? Nijemci gase pogone: "Proizvodnja se urušila u svim dijelovima sektora"

>> Od sutra stare cijene u trgovinama?

Vlada je pak zajamčila da cijene plina i struje neće rasti barem do ljeta, a dogovoreno je i da će se analizirati i Zakon o komunalnom gospodarstvu zbog moguće korekcije cijena. 

Danas je pak premijer Ivo Sanader pozdravio smanjenje cijena kruha, svježeg mlijeka i jestivog ulja, zahvalivši još jednom prehrambenoj industriji i trgovini koje će trošak tog smanjenja snositi u odnosu 'pola pola'.

"Proizvođači i trgovina zajedno su donijeli tu odluku i ja je pozdravljam, jer to pokazuje da su svjesni u kojoj se situaciji nalazimo".

Istaknuo je da je smanjenje cijena triju osnovnih prehrambenih artikala prvi rezultat rada nedavno osnovanog Povjerenstva za praćenje rasta cijena i njihova utjecaja na životni standard, u kojemu sjede članovi Vlade, sindikati, poslodavci, te udruge potrošača i gradova, županija i općina.

Sanader je ponovio da u problemima oko inflacije i rasta cijena Hrvatska nije izdvojen slučaj, da se s tim problemima suočavaju i Europa i svijet, posebno zbog rasta cijena nafte i prehrambenih proizvoda, dok istodobno, istaknuo je, raste svjetska populacija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene