Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatno

Apsurdna situacija u Strukovnoj školi u Sisku: Gradi im se nova zgrada, no izvođač je u međuvremenu propao pa učenici sami obnavljaju staru

Škola koju obnavljaju učenici koji u nju idu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Škola koju obnavljaju učenici koji u nju idu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Škola koju obnavljaju učenici koji u nju idu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Škola koju obnavljaju učenici koji u nju idu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Škola koju obnavljaju učenici koji u nju idu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Škola koju obnavljaju učenici koji u nju idu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Škola koju obnavljaju učenici koji u nju idu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Škola koju obnavljaju učenici koji u nju idu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Škola koju obnavljaju učenici koji u nju idu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Učenici strukovne škole u Sisku dio nastave odrađuju i u zgradama iz 19. stoljeća. Nova zgrada postoji, ali kako to kod nas biva - izvođač radova je upao u probleme pa su radovi stali. Na ovaj problem požalila su se sama djeca. I to na novinarskoj radionici na kojoj su trebali osmisliti svoj Dnevnik. Na kraju su i završili u njemu.

Jedna škola - četiri zgrade. Jedna iz pedesetih, druga iz sedamdesetih, a treća i četvrta čak iz 19. stoljeća. A peta zgrada - iz 21. stoljeća - nikako da se dovrši.

Pročitajte i ovo Vatrogasci, ilustracija Neugodan miris Nije ni plin ni dječji nestašluk? Policija otkrila što se dogodilo u školi koja je hitno evakuirana Ilustracija Plastične operacije Profesori u susjedstvu bijesni: Učenice ne mogu vježbati zbog implantata u stražnjici, a evo što rade dječaci

"Zato što izvođač koji je krenuo s tim radovima 2013. došao u probleme i je li u stečaju ili nije, još ne znamo. U svakom slučaju je prekinuo radove i sada čekamo da ponovno krene novi natječaj", objašnjava ravnatelj Strukovne škole Sisak, Ivica Beloglavec

I tako to stoji i više od godinu dana. Pa i dalje rade u lošim uvjetima. Jedna od zgrada datira iz 1847. godine.

"Dosta zna biti ljeti hladno, zato što su debeli zidovi", govori nam Danijel Benčić iz stolarskog smjera te škole. 

Sami rade namještaj, boje, popravljaju...

Sav namještaj izradili su vrijedni učenici stolari za svoju novu školu, no ono već dvije godine leži u učionici i skuplja prašinu.

"Malo tužno jer radi se za nešto što možda nećemo imati jos puno godina. Nažalost, to tamo stoji, propada...", komentirao je situaciju Leonardo Paramin, smjer stolar. 

A propadne katkad i koji sat. Jer da bi stigli na tjelesni, moraju hodati kilometar od glavne zgrade. Dvoranu nemaju.

"Ne stignemo baš na sve svoje sate. Jer nam je tjelesni nekad usred radnog dana", komentirala je Paula koja uči za građevinskog tehničara. 

A u zgradi gdje slušaju većinu nastave, stanje je malo bolje. Sami boje i popravljaju zgradu. Ali problema ima i tamo.

"Kad je zima bila, onda nam je bilo hladno stalno, prozori su propuštali", rekao je Matej Komarica, također građevinski tehničar. 

Vlaga najveći problem

Ovo ljeto prozori su promijenjeni, ali isključivo zato što je planirano da u ovoj zgradi bude učenički dom, a škola bi trebala iseliti. No, još uvijek njihova nova zgrada nije gotova.

"Osjećamo se sad već jadno. Svake godine krenemo s time da je ovo ta godina u kojoj selimo u novu školu i iznimno se tome veselimo i onda se opet razočaramo i na kraju ne bude ništa", rekla je Sonja Turk, profesorica škole. 

Zašto nije raspisan novi natječaj, upitali smo i osnivača škole. Dakle, županiju, a oni su nas pak uputili na Ministarstvo obrazovanja koje financira izgradnju škole pa smo pitali i njih, a oni su nam odgovorili da će se natječaj raspisati u što bržem roku. 

Tromi sustav ponovno je zaboravio da bi djeca trebala biti - prioritet.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene