Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o ZOR-u

'Jedna od većih nevolja danas je biti radnik u Hrvatskoj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski Sabor je zasjedanje nastavio raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o radu, a koje se uglavnom odnose na fleksibilizaciju instituta radnog vremena.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Krešimir Rožman rekao je kako neke odredbe u ZOR-u stvaraju probleme i poslodavcima i radnicima te su u suradnji sa socijalnim parnerima načinjene neke izmjene. Predložene izmjene, kako je kazao, odnose se na fleksibilnije uređenje radnog vremena u onom dijelu kojem se kolektivnim ugovorima sada mogu urediti i iznimke u pogledu noćnog rada, što će omogućiti da noćni rad radnici ne moraju nužno raditi u osmosatnom dnevnom radu, već i po rasporedu 12-24-12-48 sati.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to"

Omogućeno je i da preraspodjeljeno radno vrijeme kod poslodavaca koji posluju sezonski, može trajati i duže od 56 sati tjedno, ali ne duže od 60 sati, pod istim uvjetima kao i do sada, odnosno ako je tako ugovoreno kolektivnim ugovorom i da su radnici na takav rad dali pisani pristanak.

Saborski su klubovi u raspravi podržali izmjene ZOR-a, a HDZ-ov Boris Kunst naglasio je kako se njima omogućava fleksibilnije korištenje radnog vremena na način koji odgovara i radnicima i poslodavcima, a uvjetovan je i kolektivnim ugovorom koji, ističe, jamči dodatnu sigurnost radnika. Fleksibilnije se, dodaje, uređuju i iznimke u pogledu noćnog rada, te snaži uloga sindikalnih povjerenika, posebno u slučaju otkaza radniku.

Izmjene je podržao i SDP, u ime kojega je Ingrid Antičević Marinović, ipak, zamjerila vladi da preko 700.000 potpisa građana za raspisivanje referenduma o ZOR-u nije shvatila kao snažni impuls da zakonom propiše nova rješenja koja će snažnije valorizirati, pozicionirati i zaštititi radnika. 'Drama koju proživljava hrvatsko radništvo danas to postavlja pred sve nas. Jedna od većih nevolja je biti danas radnik u Hrvatskoj', poručila je.

Silvano Hrelja

(HNS/HSU) zamjerio je vladi da su njezina zakonska rješenja rezultat bipartitnog, a ne tripartitnog dogovora, prozivajući Banske dvore da samo provode stavove poslodavaca, a ne i sindikata. 'Ovaj zakon se uopće ne bi trebao donositi kada bi u Hrvatskoj bio razvijen sustav kolektivnog pregovaranja', rekao je Hrelja. Napomenuo je i da se u Hrvatskoj nerijetko kolektivnim ugovorom nižeg ranga derogira neko pravo iz kolektivnog ugovora višeg ranga. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene