Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POLITIKA I OBRAZOVANJE

Jeckov: "Potrebno je razbiti nekoliko mitova, u Hrvatskoj definitivno ne postoje odvojene škole"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska zastupnica Dragana Jeckov (SDSS) izjavila je u srijedu kako u Hrvatskoj definitivno ne postoje odvojene škole, ne postoje ekskluzivno srpske škole, a kamoli škole izdvojene iz državnog obrazovnog sustava.

Jeckov je to izjavila referirajući se na izjave u medijima "kvazireformista manjinskog školstva", prije svih onog koje se odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Potrebno je, rekla je, razbiti nekoliko mitova, među kojima su i oni da Srbi u Hrvatskoj imaju odvojene škole, da uče iz udžbenika iz Srbije i po tzv. srpskom programu.

"U Hrvatskoj definitivno ne postoje odvojene škole, ne postoje ekskluzivno srpske škole, a kamoli škole izdvojene iz državnog obrazovnog sustava", rekla je zastupnica.

Pročitajte i ovo Penava: Zajednička nastava za Vukovarsku djecu - 10 Iskrene namjere ili politička borba? Zašto su djeca i tri desetljeća nakon rata odvojena? "Mi idemo s jedne, oni s druge strane. Navikli smo, ne znamo za drugačije"

Istina je, izjavila je, da učenici odlaze u iste zgrade, da djeca obično idu u iste smjene, imaju zajedničke fakultativne aktivnosti, jedina je razlika u tome što pripadnici manjinske zajednici nastavu slušaju na svom materinjem jeziku, i to ako roditelji tako odluče.

"Model A koriste i talijanska, i mađarska, i češka manjina, te svoja manjinska prava konzumiraju i u većem obujmu nego Srbi jer su njihove škole, za razliku od srpskih, registrirane kao manjinske", rekla je Jeckov.

Poručila je i kako srpska zajednica ne traži nešto povrh drugih, nego nije ostvarila ni onaj rang prava koja imaju drugi te kako obrazovanje na materinskom jeziku i pismu nema alternativu.

Pročitajte i ovo Ana Tuškan Sve se više učenika vraća u škole Sindikat učitelja o odazivu prosvjetara na cijepljenje: ''Ova neorganizacija i raspad sustava podsjećaju na 'A je to"'

Stipo MIinarić (DP) uzvratio joj je da ne govori istinu.

"Škole su odvojene, djeca su odvojena od vrtića do srednje škole. To nije dobro za Vukovar, srpsku zajednicu, hrvatski narod, ni za koga. Zašto dijeliti djecu?" zapitao se.

Marin Miletić (Most) pozdravio je najave Njemačke da će ukinuti sve epidemiološke mjere protiv koronavirusa, pa citirao radove jednog uglednog znanstvenika sa Stanforda na temu koronavirusa.

"Tko se želi cijepiti, neka se cijepi. Čemu prisila, emocionalna ucjena vladajućih prema necijepljenim građanima? Mora li Plenković nekome položiti račune, platiti neke penale?" zapitao se.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene