Dragana Jeckov
Dragana Jeckov Foto: screenshot

Saborska zastupnica Dragana Jeckov (SDSS) izjavila je u srijedu kako u Hrvatskoj definitivno ne postoje odvojene škole, ne postoje ekskluzivno srpske škole, a kamoli škole izdvojene iz državnog obrazovnog sustava.


Jeckov je to izjavila referirajući se na izjave u medijima "kvazireformista manjinskog školstva", prije svih onog koje se odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Potrebno je, rekla je, razbiti nekoliko mitova, među kojima su i oni da Srbi u Hrvatskoj imaju odvojene škole, da uče iz udžbenika iz Srbije i po tzv. srpskom programu.

"U Hrvatskoj definitivno ne postoje odvojene škole, ne postoje ekskluzivno srpske škole, a kamoli škole izdvojene iz državnog obrazovnog sustava", rekla je zastupnica.

Penava: Zajednička nastava za Vukovarsku djecu - 10 Zašto su djeca i tri desetljeća nakon rata odvojena? "Mi idemo s jedne, oni s druge strane. Navikli smo, ne znamo za drugačije"

Istina je, izjavila je, da učenici odlaze u iste zgrade, da djeca obično idu u iste smjene, imaju zajedničke fakultativne aktivnosti, jedina je razlika u tome što pripadnici manjinske zajednici nastavu slušaju na svom materinjem jeziku, i to ako roditelji tako odluče.

"Model A koriste i talijanska, i mađarska, i češka manjina, te svoja manjinska prava konzumiraju i u većem obujmu nego Srbi jer su njihove škole, za razliku od srpskih, registrirane kao manjinske", rekla je Jeckov.

Poručila je i kako srpska zajednica ne traži nešto povrh drugih, nego nije ostvarila ni onaj rang prava koja imaju drugi te kako obrazovanje na materinskom jeziku i pismu nema alternativu.

Ana Tuškan Sindikat učitelja o odazivu prosvjetara na cijepljenje: ''Ova neorganizacija i raspad sustava podsjećaju na 'A je to"'

Stipo MIinarić (DP) uzvratio joj je da ne govori istinu.

"Škole su odvojene, djeca su odvojena od vrtića do srednje škole. To nije dobro za Vukovar, srpsku zajednicu, hrvatski narod, ni za koga. Zašto dijeliti djecu?" zapitao se.

Marin Miletić (Most) pozdravio je najave Njemačke da će ukinuti sve epidemiološke mjere protiv koronavirusa, pa citirao radove jednog uglednog znanstvenika sa Stanforda na temu koronavirusa.

"Tko se želi cijepiti, neka se cijepi. Čemu prisila, emocionalna ucjena vladajućih prema necijepljenim građanima? Mora li Plenković nekome položiti račune, platiti neke penale?" zapitao se.