Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zrinka Bubić (31), oboljela od raka, prema pravilima bi na svoja prava trebala čekati mjesecima. Djevojci iz Donjih Bogićevaca HZZO je odbio platiti naknadu za prijevoz do bolnice u koju je odlazila na kemoterapiju.


31-godišnjoj Zrinki prošle je godine dijagnosticiran zloćudni tumor. Dva je puta operirana, nakon čega je nastavila liječenje kemoterapijom. No, troškove prijevoza do požeške bolnice, HZZO joj je odbio platiti. 'Oni kažu da se drže čisto slova zakona, koji kaže da udaljenost mora biti preko 50 kilometara', kaže Zrinka.

Vezani članci Mjesto tragične nesreće u Bodovaljcima nedaleko od Nove Gradiške Policija objavila fotografiju stravične nesreće u kojoj je u petak kod Nove Gradiške poginuo mladi vozač Dijabetes sve veći problem (Foto: Dnevnik.hr) - 3 HZZO o odluci koja je uznemirila dijabetičare: ''Ne možemo komentirati postupak koji je u tijeku''

U njezinom slučaju, HZZO računa udaljenost od table na ulazu u njezino selo, Donji Bogićevci. Do bolnice u Požegi, prema njihovom izračunu, dijeli je točno 50 kilometara.

>> Dirljivo pismo 31-godišnje Zrinke ministru zdravlja

No, to što se njezina kuća nalazi dalje, kaže, ne priznaju. Na to se rješenje žalila. 'Ja sam od te table udaljena ima nekih dva kilometra, sigurno', kaže Zrinka.

Za prijevoz se snalazila na različite načine, uzalud obraćala svim nadležnim službama, no nudili su joj isti odgovor. 'A ne, ne, nemate, strpite se vi malo dok se zakon promijeni, tim riječima. I ja sam se samo nasmijala i rekla dobro, OK, strpit ću se ja, ali moja bolest sigurno neće', priča nam Zrinka.

Otac joj je teško bolestan. Ona i majka nezaposlene. Žive od nešto više od dvije tisuće kuna socijalne pomoći i Zrinkine invalidnine. I propisani su joj lijekovi preskupi. No, ona ne odustaje. 'E ne, Zrinka! Nećeš dopustiti da te to uništi! Ako se nisam mogla izboriti za tatu i njegova prava, onda ću se izboriti za sebe i za prava ostalih ljudi', kaže Zrinka.

Nakon mjeseci čekanja resorni ministar kojem je pisala obećao je promijeniti sporni pravilnik. 'U ovom slučaju birokratske zavrzlame dobro je napraviti presedan¸. Naš prijedlog će biti vrlo jasan. Napravit ćemo izuzetak za sve pacijente s teškim malignim bolestinama', rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

'Crno na bijelo, onda tek vjerujem da sam uspjela, da sam pobijedila i da sam nešto napokon riješila', kaže pak Zrinka. Prije nego pobijedi birokraciju, Zrinku uskoro čeka odlazak u Zagreb na liječenje i nova bitka s teškom bolešću.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook