Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Stvar je predrasuda koje sami kreiramo i na neki način potičemo stereotipe. Kad prestanemo tako razmišljati doći će do promjene.'


Na jučerašnjoj Liderovoj konferenciji Žene u biznisu, na kojoj je tradicionalno predstavljena lista 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa, razgovaralo se i o tome je li ravnopravnost spolova mit ili istina.

Vezani članci Damir Škaro Žestoka reakcija HND-a na slučaj Škaro: "Ovo je jedna od najsramotnijih presuda protiv medija'' Prosvjedi u Americi - 1 Zabrana pobačaja u SAD-u kao dalekosežna ideološka odluka: ''Bogate žene će se uvijek snaći, a siromašne će nastradati''

Na okruglom stolu raspravljale su Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Krasimira Stoyanova, direktorica za tržište centralne Europe u Saabu, Lana Popović, regionalna direktorica poslovanja tvrtke The Coca-Cola Company za jugoistočnu Europu Hrvatska, Branka Slaveska, predsjednica Uprave Heineken Hrvatska, Ivana Galić, direktorica marketinga i korporativnih komunikacija Nove TV i Malin Holmberg, predsjednica Uprave Tele2 Hrvatska.

Sudionice panela na Liderovoj konferenciji jednoglasno su istaknule da su kvote o zapošljavanju žena promašene ako nisu poduprte i drugim mjerama za promoviranje ravnopravnosti jer zapravo dovode u pitanje kompetencije žena, umjesto da ih promoviraju kao jednakovrijedne pa i bolje od muških kolega.

One su najmoćnije žene u hrvatskom biznisu

Višnja Ljubičić je istaknula da gledajući zadnje parlamentarne izbore situacija po pitanju ravnopravnosti spolova nikad nije bila lošija u zadnjih 15-ak godina. Ipak, po zastupljenosti žena u upravama tvrtki smo u europskom prosjeku, a cilj nam treba biti da budemo u samom vrhu, poručila je.

'Politička agenda može kroz pozitivne mjere dovesti do balansa i jednakih mogućnosti za sve', kazala je Ljubičić.

Ivana Galić istaknula je kako zapravo nikad u svom radu nije osjetila podjelu na spolove u medijima.
'Stvar je predrasuda koje sami kreiramo i na neki način potičemo stereotipe. Kad prestanemo tako razmišljati doći će do promjene', poručila je Galić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju