Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRUČNJACI žele zdravstveni odgoj

Mladi sve ranije stupaju u spolne odnose, a o mnogočemu nemaju pojma: "Muškarci nisu samo komarci koji prenose malariju, sudjeluju i jedni i drugi"

Aktualno Galerija Mladi slabo seksualno obrazovani - 2 Mladi slabo seksualno obrazovani - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mladi slabo seksualno obrazovani - 1 Mladi slabo seksualno obrazovani - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mladi slabo seksualno obrazovani - 3 Mladi slabo seksualno obrazovani - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mladi slabo seksualno obrazovani - 4 Mladi slabo seksualno obrazovani - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Mladi slabo seksualno obrazovani - 5 Galerija 1/8 >>
Osim alkohola, mladi sve ranije stupaju i u spolne odnose i to bez zaštite. Roditelji su često skeptični i neiformirani oko cijepljenja protiv HPV-a, kojim se sprečava čak šest vrsta raka. Stručnjaci zato pozivaju da se u škole uvede zdravstveni odgoj.

Kao osnovnoškolac Eugen se cijepio protiv HPV-a, a reporterki Nove TV Martini Bolšec Oblak u Dnevniku Nove TV rekao je da bi isto preporučio vršnjacima.

''Ništa ne boli, slobodno je besplatno je, dođeš i osiguraš se. Dobijemo zdravlje. Da se nećemo razboljet i da nećemo dobiti HPV", rekao je Eugen Begač, učenik Ugostiteljske škole Opatija.

Jednostavna računica, ali u praksi cijepi se 39 posto djevojčica i 25 posto dječaka.

''Muškarci nisu samo komarci koji prenose malariju nego i jedni i drugi sudjeluju i na neki način moraju snositi odgovornost", objašnjava dermatovenerolog Mihael Skerlev.

HPV je krivac za čak šest vrsta karcinoma. Cjepivo za njega postoji, besplatno je i preporučuje se učenicima osmih razreda.

"Može se cijepiti i netko s 20 godina, nema gornje dobne granice, međutim preporuča se cijepljenje prije stupanja u spolne odnose", komentira Tatjana Nemeth Blažić iz HZJZ-a.

Učenike o tome podučavaju i studenti medicine. I kažu, školarci o toj temi pojma nemaju.

''Oni se svi šokiraju kad saznaju da se 80 posto spolno aktivnih zarazi nekim oblikom HPV-a i nisu svjesni kako se on prenosi", govori Jana Jelinić, nacionalna koordinatorica MRAk projekta, studentica Medicine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREVARA Upoznala ga preko interneta i uplatila mu pola milijuna kuna. Posumnjala tek kad se prestao javljati

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna najavio premijer Slovenci od ponedjeljka birati koje će cjepivo primiti: "Imamo ga dovoljno..."

Neugodne su to teme za roditelje, pa se oglušuju na statistiku gdje 14 posto mladih prvi odnos ima s 15 ili manje godina.

"Roditelji nemaju dovoljno informacija, nemaju dovoljno znanja o spolno prenosivim infekcijama. Najčešće su se odlučivale uvijek one majke koje su i same preboljele rak vrata maternice", objašnjava Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba te dodaje da je vrijeme da se zdravstveni odgoj ubaci u škole.

U Rijeci već pet godina takve teme obrađuju kroz predmet građanskog odgoja i obrazovanja. Pa imaju visoku procijepljenost učenika.

"Ukoliko govorimo o zdravlju onda je i tema HPV-a izuzetno važna tema i u sklopu GOO. Već od petog razreda djeca uče kako biti odgovorni prema sebi i drugima, pa i u području zdravlja", rekao je Orjan Štimac Marušić.

Građanski odgoj planira i Zagreb kao izvannastavnu aktivnost, no tek od iduće jeseni.

''Cilj bi bio je da učenici sami budu u mogućnosti detektirati probleme u zajednici i da zajedno odlučuju o načinu kako ih rješavati", komentira Iva Ivšić, Zastupnica u gradskoj skupštini grada Zagreba, MOŽEMO!.

Više od tri četvrtine građana u škole bi uvelo seksualno obrazovanje, pokazalo je istraživanje CESI-ja i IPSOSA. No iz Ministarstva obrazovanja odgovorili su nam da ne razmišljaju o predmetu spolnog odgoja jer se te teme obrađuju u međupredmetu zdravlje te nastavi biologije.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene