Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DR. SREĆKO GAJOVIĆ

Hrvatski liječnik o otkriću novog organa: Je li on doista "nov" i kako bi mogao pomoći u borbi protiv raka?

Prof.dr. Srećko Gajović, GlowLab, Medicinski fakultet u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr)
Prof.dr. Srećko Gajović, GlowLab, Medicinski fakultet u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prof.dr. Srećko Gajović, GlowLab, Medicinski fakultet u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Prof.dr. Srećko Gajović, GlowLab, Medicinski fakultet u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 U ljudskom tijelu otkriven novi organ – intersticij (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Američki znanstvenici u ljudskom su tijelu otkrili nov organ kojeg su nazvali intersticij. Obuhvaća naše cijelo tijelo, nalazi se malo ispod površine kože. Rastezljiv je i smatra se da poput amortizera štiti organe od udaraca, a osim toga ih oblikuje i drži čvrsto na mjestu. Proučavanje intersticija moglo bi biti posebno važno za borbu protiv raka.

Prema američkim znanstvenicima, intersticij nam je cijelo vrijeme bio pred nosom, ali su tek sada objavili istraživanje o novom otkriću.

Pročitajte i ovo Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Vrijedna investicija Ovakav laboratorij za liječenja raka uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari

"U taj prostor stane oko 20 posto tjelesne tekućine, pa bi prema tome ovo bio najveći organ. To je oko 10 litara tekućine", rekao je Neil Theise, liječnik i profesor patologije.

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu kažu da otkriće nije revolucionarno, pošto su intersticij do sada nazivali osnovna tvar, ali je korak naprijed.

"Intersticij je jedan sloj tkiva koji okružuje sve naše organe i nalazi se kao jedan sloj ispod naše kože. On dovodi hranjive tvari putem tekućine koja se tu giba i novo je otkriće pokazivanje specijalnih putova kojima tekućina ide kroz intersticij", rekao je prof.dr. Srećko Gajović s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Liječnici u New Yorku intersticij su otkrili slučajno, dok su tijekom operacije mikroskopskom kamerom u jednom pacijentu tražili tragove raka.

"Nalaz je dobiven snimanjem svjetlećih biljega u tkivu. Kamera se stavila na endoskop i onda se osvijetlio dio tkiva i opet se vidio svjetleći biljeg koji je pokazao neobične putove kojima ide voda i to se definiralo kao takozvani novi organ", rekao je prof.dr. Gajović.

Istu tehnologiju možda će biti moguće upotrijebiti i za borbu protiv stanica tumora koje prolaze kroz intersticij.

"U trenutku u kojem bi operater krenuo vaditi tumor, on bi tom tehnikom prepoznao kuda su stanice tumora otišle i mogao bi ih u potpunosti izvaditi i time spriječiti ponovno obnavljanje tumora ili možda metastazu", objasnio je prof.dr. Gajović.

Hoće li intersticij i službeno postati novi organ ovisit će o dodatnim istraživanjima i medicinskoj praksi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene