Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zdravstveni odgoj privremeno se zabranjuje u osnovnim i srednjim školama odlukom Ustavnog suda. Kako je objasnila predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, nije se ispitivala sadržajnost zdravstvenog odgoja, već procedura njegovog donošenja.


Gospođo Omejec, što je odlučio danas ustavni sud? Je li ukinut zdravstveni odgoj na kraju ili nije?

Vezani članci Ilustracija Dobra vijest za roditelje učenika osnovnih škola: Država će financirati jednu bitnu stavku Slika nije dostupna Jovanović o Ustavnom sudu: I zakon se morao mijenjati da bi Omejec sjedila tamo

Ustavni sud nije ukinuo zdravstveni odgoj dapače, svojom odlukom on je snažno podupro potrebu što kvalitetnijeg zdravstvenog odgoja. Ono što je Ustavni sud ispitivao u ovom slučaju, nikako se ne odnosi na sadržaj zdravstvenog odgoja, na sadržaj tog famoznog spornog 4. modula kurikuluma.

Ustavni sud nije ispitivao ni bilo kakvu vrijednosnu dimenziju tog modula ili tog cijelog zdravstvenog programa. Mi smo ispitivali isključivo postupak na koji je donesena odluka ministra o uvođenju kurikuluma, da li je procedura donošenja te odluka bila u skladu s ustavnim zahtjevima ili ne.

Što, ustvari, to konkretno znači za učenike koji su sutra u školama? Znači, učenici od sutra i dalje mogu učiti po starom programu?

Tako je, po starom programu. Zdravstveni odgoj je dugo tradicionalno u našim školama. To je dobar nastavni sadržaj. On će se predavati, a sve ovo novo što jest uvedeno kurikulumom može biti uvedeno definitivno. Tu ustavni sud nema što reći i o tome se uopće ne izjašnjava, ali će biti uvedeno onda kada sama odluka bude donesena u demokratskoj proceduri.

>>
Ovdje pročitajte cijelu odluku Ustavnog suda o zdravstvenom odgoju

Što znači to demokratska procedura, što ministarstvo mora napraviti?

Uvesti jedan novi nastavni sadržaj u jesen prošle godine, a onda pripremati za provedbu taj nastavni sadržaj tek u proljeće slijedeće godine, kao što se dogodilo u ovom predmetu.

To je samo jedan od elemenata gdje je javna rasprava počela tek u ožujku 2013., javno priznaje da nema priručnik, da roditelji nisu informirani,da se sve to mora pripremiti da bi onda bio pripremljen za iduću godinu ukazuje da priprema uvođenja tog važnog i bitnog programa u naše škole naprosto nije bila dobro pripremeljena.

Koji je onda rok da ministarstvo ispravi te greške?

Na njemu je.

Neki su kritizirali ustavni sud zbog toga.

Vrlo je teško promatrati kako se olako ozbiljne odluke demokratskih institucija ove zemlje u biti zloupotrebljavaju na način da one postaju instrument u nečijim rukama da bi se onda ostvarivali ciljevi neki parcijalni, politički,stranački,udruženja nekih oko nečega što, zapravo, s njihovim programima njihovim ciljevima nema nikakve veze.

Konkretno, rekli ste i sami da podržavate zdravstveni odgoj?

Ustavni sud podržava zdravstveni odgoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju