Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janjić: Nakladnici udžbenika poštivali su obveze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić obišao je u petak nakladnike "Profil" i "Alfa", a nakon obilaska novinarima je izjavio da je zadovoljan jer su te nakladničke kuće "poštivale svoje obveze glede dostave udžbenika za osnovne i srednje škole".

Janjić će obići i "Školsku knjigu", a zatim i druge nakladnike
kako bi utvrdio jesu li i oni poštivali obvezu iz Zakona o  udžbenicima za osnovnu i srednju školu, odnosno jesu li njihovi naslovi dostupni knjižarskoj mreži do 15. kolovoza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rasterećenje kućnih budžeta Evo tko sve može računati na besplatne udžbenike! Slika nije dostupna Kupite školske knjige online na 12 rata bez kamata – stižu na vašu adresu!

Ako neki od njih neće imati neke od odobrenih naslova za 2006./2007. školsku godinu, Ministarstvo će primijeniti članak 19. Zakona, u kojemu se predviđaju sankcije, a koje za nakladnike iznose 30.000 do 50.000 kuna, a za odgovornu osobu kod nakladnika pet do deset tisuća kuna, rekao je Janjić.

U Hrvatskoj je 20-ak nakladnika, a najviše naslova imaju Školska knjiga, Profil, Alfa, Algoritam i Znanje.

- U izdavačkim kućama Profilu i Alfi uvjerili smo se da imaju sve
odobrene naslove na policama i oni su dostupni knjižarskoj mreži, dakle sve knjižare u Hrvatskoj od njih udžbenike mogu naručiti, ako već nisu, kako bi mogli biti dostupni roditeljima, odnosno njihovim učenicima da ih pripreme za početak školske godine koja počinje 4. rujna, istaknuo je državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić.

Na pitanje novinara zašto još uvijek u nekim knjižarama nema
određenih naslova, Janjić je rekao kako ne zna koji je točan razlog.

Objasnio je da je Zakon o udžbenicima novi zakon koji je stupio na snagu krajem ožujka i koji predviđa da nakladnici imaju naslove dostupne knjižarskoj mreži do 15. kolovoza, dok je u starom zakonu taj rok bio 1. kolovoza, pa je moguće da neke knjižare to nisu znale, pa ako su, primjerice, tražile udžbenike 5. kolovoza nakladnik ih nije morao imati.

- Drugi razlog može biti da ih knjižare nisu naručile od nakladnika, rekao je.

Upitan bi li i knjižare trebalo vezati zakonom jer roditelje zanima
hoće li udžbenike naći u knjižarama, Janjić je odgovorio da zakon
knjižare ne obvezuje, ali s obzirom da je to njihov poslovni interes, onda je za očekivati da one naručuju udžbenike na vrijeme.

Istaknuo je da Ministarstvo knjižarama sugerira da puno ranije, čak i krajem lipnja, od nakladnika naručuju udžbenike.

Državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa naglasio je i kako je, u odnosu na prošlu godinu, poskupljenje udžbenika neusporedivo manje. Naime, udžbenici za osnovnu školu, od prvog do osmog razreda, poskupjeli su u prosjeku 3,55 posto. To znači da su udžbenici od prvog do četvrtog razreda u najvećem broju slučajeva pojeftinili, a od petoga do osmoga nešto su poskupjeli. 

Izvijestio je i da je Ministartsvo sugeriralo svim nakladnicima da se suzdrže od povećanja cijena i da uračunaju samo minimalne troškove, i oni su to poštivali jer poskupljenje nije veliko, iako bi, kazao je, bilo bolje da ga nije ni bilo.

Ministarstvo još nema precizne podatke o poskupljenju udžbenika za srednje škole, ali se ono kreće u okvirima osnovne škole, kazao je državni tajnik Janjić.

Također je izvijestio da se proširuje broj gradova koji imaju
besplatne udžbenike, ili za sve učenike, ili za određene socijalne
kategorije. Grad Zagreb za sve učenike osnovnih škola nabavlja
besplatne udžbenike, i za to su platili oko 40 milijuna kuna, a
glavnom gradu pridružuju se ili za sve učenike, ili za neke
kategorije, i Opatija, Samobor, Kutina, Klanjec, Varaždinske Toplice, Varaždin i Bjelovar, dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene