Gordan Jandroković
Gordan Jandroković Foto: Josip Regović/Pixsell

Govoreći o 100. obljetnici rođenja Franje Tuđmana, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako je Tuđman bio državnik koji je svoju viziju pretočio u stvarnost.


Izaslanstvo Hrvatskog sabora položilo je vijenac na Gradskom groblju Mirogoj povodom obilježavanja 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković tom je prilikom istaknuo kako je Tuđman bio državnik koji je svoju viziju pretočio u stvarnost te okupio hrvatski narod i znao ga voditi.

"Tuđman je bio povjesničar i državnik, koji je svoju viziju pretočio u stvarnost. Čovjek koji je cijeli svoj život posvetio borbi za suverenu i neovisnu Hrvatsku. Znao je kako voditi hrvatski narod, ljudi su to prepoznali i vjerovali su Tuđmanu", poručio je Jandroković.

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a Plenković o slučaju Mirele Čavajde: "Beroš je rekao sve. Nema zabrane pobačaja, to nije političko nego zdravstveno pitanje"

Dragan Čović Bosanskohercegovački HDZ na sastanku u Mostaru pozvao bošnjačke stranke da prestanu s govorom mržnje prema hrvatskom narodu

"Njegovo geslo da uvijek i ispred svega moramo misliti o interesima Hrvatske i hrvatskog naroda mora voditi i političare danas", rekao je Jandroković.

Komentirajući dva obilježavanja Tuđmanove obljetnice, ustvrdio je da iza obilježavanja u Vukovaru stoje političke opcije koje nemaju veliki postotak potpore hrvatskih birača.

"Tuđman je utemeljitelj HDZ-a, od njega smo naučili da budemo široki u shvaćanju politike, da okupljamo i budemo uključivi, a ne isključivi kao pojedinci koji su se odlučili na ovakvu vrstu obilježavanja", kazao je.

Današnji HDZ slijedi Tuđmanovu politiku. "Pokušavamo i činimo to, dobiti širinu koju neki ne prepoznaju", poručio je.

Ništa od izmjena zakona o pobačaju, dijeli društvo

Jandroković je također komentirao jučerašnju raspravu u Hrvatskom saboru o SDP-ovu prijedlogu zakona o pobačaju poručivši da se u ovom mandatu najvjerojatnije neće ići u njegove izmjene.

"Ovo je vrlo zahtjevno i kompleksno vrijeme s obzirom na epidemiju i rat u Ukrajini. Moramo voditi računa o stabilnosti Hrvatske, ne ići s temama koje izazivaju nove podjele", rekao je.

Smatra da su lijeve političke opcije "iskoristile osobnu tragediju i dramu trudnice Mirele Čavajde" kako bi progurale novi zakon o pobačaju, a SDP-ov prijedlog zakona je "nedorečen" pa sigurno neće proći u Saboru.

Objašnjavajući zašto Sabor još uvijek nije ispoštovao preporuku Ustavnog suda da se osuvremeni aktualni zakon o pobačaju, koji je donesen prije više od 40 godina, Jandroković kaže da je, kada se "stave na vagu" te preporuke i podjele koje bi rasprava izazvala u društvu, bolje ne napraviti ništa.

Osvrnuo se na Čavajdin slučaj, koji je jučer potaknuo prosvjede za osiguravanje dostupnosti zdravstvenih usluga ženama diljem Hrvatske, poručivši kako svi trebamo suspregnuti svoje političke reflekse i voditi računa o dobrobiti i patnji koju ta žena prolazi.

Ipak, kazao je, nije dobro temeljem tog primjera "izgraditi priču koja se pokušavala izgraditi u posljednjih par dana”.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju