Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom tijekom neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a i država kandidatkinja za punopravno članstvo (tzv. Gymnich sastanka), koji se održava u španjolskom gradu Cordobi, priopćio je MVPEI.


Sugovornici su izrazili zadovoljstvo pozitivnim razvojem odnosa između dviju zemalja te istaknuli spremnost za nastavkom aktivne suradnje, u duhu dobrosusjedstva, na svim područjima od zajedničkog interesa. Na sastanku je bilo riječi o zajedničkoj organizaciji konferencije o jugoistočnoj Europi, koja će se održati 20. ožujka u Brdu kod Kranja, kao i o predstojećem sastanku Mješovitog odbora za gospodarsku suradnju između Republike Hrvatske i Republike Slovenije koji će se održati sredinom travnja u Zagrebu.

Vezani članci Slika nije dostupna Joe Biden i izraelski predsjednik Rivlin razgovarat će o Iranu Prof. Dijana Zadravec Sastali se Dijana Zadravec i Vili Beroš: "Moja smjena je nezakonita, ministar to može poništiti"

U svezi aktualnog tijeka hrvatskih pristupnih pregovora, Jandroković je ukazao na važnost što skorijeg otvaranja poglavlja 31 (Vanjska, sigurnosna i obrambena politika), zadnjeg poglavlja koje Slovenija još blokira. Žbogar je istaknuo kako se na tome radi i kako očekuje da će slovenska strana u skorijoj budućnosti i to pitanje riješiti.

Razgovarano je i o konkretnim problemima s kojima se susreću hrvatski i slovenski državljani koji žive u pograničnim područjima. U cilju rješavanja tih problema, u prvom redu pitanja dnevnih migranata, pograničnih propusnica i pograničnog prometa na graničnom prijelazu Brezovica-Brezovica, ministri su se suglasili da se u što kraćem roku organiziraju sastanci nadležnih resora obje države.

>> Žbogar: Tražimo rješenja za deblokiranje

Izrazili su pritom uvjerenje da se uz aktivno zajedničko sudjelovanje i za ova pitanja može pronaći zajedničko sporazumno rješenje i olakšati život stanovnika s obje strane granice. U svjetlu daljnjeg poboljšanja odnosa dviju država, razmotrena je mogućnost pojednostavljenja postupka granične kontrole u željezničkom putničkom prometu između Zagreba i Ljubljane, stoji u priopćenju. (Hina)