Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivša premijerka o presudi

VIDEO 'Da je Srbija imala volje, već bi riješila problem nestalih'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni sud pravde objavio je presudu o uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid prema kojoj odbačene i hrvatska tužba i srbijanska protutužba.

Na ovoj tužbi radilo je čak šest hrvatskih Vlada, između ostalog i ona koju je vodila bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor. S njom je o presudi za genocid razgovarao Mislav Bago.

Pročitajte i ovo Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran" Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata"

Jete li očekivali ovakvu presudu?

Nadala sam se da će predsuda biti drugačija, ali budući da sam pravnica i političarka, razumijem kako je dugačak put od prava do pravde. To se i u ovom slučaju pokazuje. Neke kvalifikacije suda su za običnog hrvatskog čovjeka, pa i mene, neprihvatljive, kada se govori o brojevima. Poziv suda da se Hrvatska i Srbija dogovore i nastave dijalog oko nestalih, mene malo smeta. Jer mi odavno govorima kakao je ključ za rješvanje problema nestalih u arhivima neprijateljeske JNA. Da je Srbija imala volje, ona bi to riješila

Da je hrvatska tužba prihvaćena, to bi bio presedan. Mislite li da sud nije htio prihvatiti tužbu jer bi otvorio Pandorinu kutiju?

Sud ima svoja pravila, i svoju praksu. Sud je govorio o tome kada Srbija može biti odgovorna, a to je od 27. travnja 1992. godine kada je potpisana Konvencija o genocidu. To zvuči strašno za žrtve i njihove obitelji. A najstrašnija stradanja Hrvata dogodila su se prije 27. travnja 1992. godine; i Ovčara i Vukovar. Nedvojbeno je da je tromjesečna opsada Vukovara od strane JNA, koja je tada bila jedna od najvećih vojnih sila, pokazala samo jednu namjeru JNA, a to je bilo uništiti ljude, ne samo grad.

Odluka suda: Ni Hrvatska ni Srbija nisu dokazale genocid 

Sud je crpio svoje odluke iz odluka drugog suda, za ratne zločine?

Zato je toliko važno da su presude našim generalima bile oslobađajuće i da je sada ovom presudom to sve skinuto zauvijek s dnevnog reda. Činjenica da smo vodili osloboditeljski rat je neosporena.

Stavljena je točka na 'i'. Kako će Srbija i Hrvatska funkcionirati?

Ovisi o stabilnosti, mudrosti i odgovornosti političara s jedne i druge strane. Mi smo susjedi, mi ćemo zauvijek ovdje živjeti. Mudrost, ali i prihvaćanje povijesti, može dovesti do rješavanja preostalih pitanja. Sada je i jasno da imamo pravo slaviti svoj dan pobjede, odnosno Oluju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene