Trgovina hranom, ilustracija (Foto: Hendrik Schmidt/DPA/PIXSELL)
Trgovina hranom, ilustracija (Foto: Hendrik Schmidt/DPA/PIXSELL) Foto: Hendrik Schmidt/DPA/PIXSELL

Hrvatska agencija za hranu objavila je izvješće Centra za sigurnost hrane o rezultatima samokontrola proizvođača hrane tijekom tri godine i rezultati nisu sjajni.


U izvješću Centra za sigurnost hrane ne navodi se tijekom koje su tri godine provedene analize i inspekcije, no analiziran je ukupno 15.281 uzorak hrane, svake godine je obrađeno nešto više od 5.000 uzoraka. 

Vezani članci Sladoled, ilustracija Ministarstvo poljoprivrede: Opoziv proizvoda dokazuje da sustav sigurnosti hrane funkcionira Bolnička hrana Podijelili slike bolničke hrane i šokirali sve one koji nikad nisu bili u bolnici

Najviše je analizirano gotovih i polugotovih jela, a zatim kolača, žitarica, pekarskih proizvoda i tjestenine. Na meti inspekcije također su se našli i meso i mesni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, bezalkoholna pića, pivo i led. 

Uzorci hrane analizirani su na mikrobiološke parametre u skladu s Uredbom i Vodičem o mikrobiološkim kriterijima za hranu, a rezultati su obrađeni i prikazani zbirno, stoji u izvješću Hrvatske agencije za hranu. 

Rezultati 

Izvješće je pokazalo da postoji prisustvo povećanog broja aerobnih mezofilnih bakterija u većini kategorija hrane. Slijede enterobakterije, zatim plijesni i kvasci, a u manjem broju kategorija hrane utvrđena je kontaminacija bakterijama

Takav povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija u većini slučajeva znači da se radi o starijoj hrani s lošijom mikrobiološkom kakvoćom. 

Sigurnost hrane - imperativ pri stavljanju proizvoda na tržište

U prehrambenoj industriji proizvodnja hrane je regulirana propisima čije kriterije hrana mora zadovoljiti u trenutku proizvodnje i u trenutku stavljanja na tržište tijekom njezinog deklariranog roka trajanja. 

Pravila Europske unije o higijeni hrane jedinstvena su u svim zemljama članicama. Primarnu odgovornost za sigurnost hrane nose subjekti u poslovanju s hranom. To znači da su, prema zakonskim odredbama, subjekti dužni upostaviti sustav samokontrole svoje proizvonje kako bi hrana koju proizvode zadovoljavala kriterije sigurnosti hrane. 

Detaljno izvješće možete pročitati u nastavku.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju