Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CENTAR ZA SIGURNOST HRANE

Zabrinjavajuće izvješće: U Hrvatskoj se prodaje hrana zaražena bakterijama i plijesni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska agencija za hranu objavila je izvješće Centra za sigurnost hrane o rezultatima samokontrola proizvođača hrane tijekom tri godine i rezultati nisu sjajni.

U izvješću Centra za sigurnost hrane ne navodi se tijekom koje su tri godine provedene analize i inspekcije, no analiziran je ukupno 15.281 uzorak hrane, svake godine je obrađeno nešto više od 5.000 uzoraka. 

Pročitajte i ovo Policija provodi pojačan nadzor u prometu U Zagrebu Policija upala na car meet i podijelila kazne: Ovakve situacije mogu biti opasne Arsen Bauk Predizborna kampanja Bauk je SDP-u donirao 3010,66 eura. Znate li tko je rođen na taj datum?

Najviše je analizirano gotovih i polugotovih jela, a zatim kolača, žitarica, pekarskih proizvoda i tjestenine. Na meti inspekcije također su se našli i meso i mesni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, bezalkoholna pića, pivo i led. 

Uzorci hrane analizirani su na mikrobiološke parametre u skladu s Uredbom i Vodičem o mikrobiološkim kriterijima za hranu, a rezultati su obrađeni i prikazani zbirno, stoji u izvješću Hrvatske agencije za hranu. 

Rezultati 

Izvješće je pokazalo da postoji prisustvo povećanog broja aerobnih mezofilnih bakterija u većini kategorija hrane. Slijede enterobakterije, zatim plijesni i kvasci, a u manjem broju kategorija hrane utvrđena je kontaminacija bakterijama

Takav povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija u većini slučajeva znači da se radi o starijoj hrani s lošijom mikrobiološkom kakvoćom. 

Sigurnost hrane - imperativ pri stavljanju proizvoda na tržište

U prehrambenoj industriji proizvodnja hrane je regulirana propisima čije kriterije hrana mora zadovoljiti u trenutku proizvodnje i u trenutku stavljanja na tržište tijekom njezinog deklariranog roka trajanja. 

Pravila Europske unije o higijeni hrane jedinstvena su u svim zemljama članicama. Primarnu odgovornost za sigurnost hrane nose subjekti u poslovanju s hranom. To znači da su, prema zakonskim odredbama, subjekti dužni upostaviti sustav samokontrole svoje proizvonje kako bi hrana koju proizvode zadovoljavala kriterije sigurnosti hrane. 

Detaljno izvješće možete pročitati u nastavku.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene