Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što možemo očekivati?

Donosimo 5 stvari koje trebate znati uoči današnje objave konačnog izvješća o Agrokoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanredna uprava Agrokora danas prezentira najvažnije nalaze revidiranog financijskog izvještaja Agrokora d. d.

Danas u 15.30 sati izvanredna uprava Agrokora prezentirat će najvažnije nalaze revidiranog financijskog izvještaja Agrokora d. d., kao i revidirani konsolidirani financijski izvještaj grupe. Objavu ćete moći uživo pratiti na portalu Dnevnik.hr.

Neki, među kojima i premijer Plenković, čekaju današnju objavu cjelovitog izvješća kako bi se očitovali o slučaju Agrokor. No, bilo je i onih koji su za komentar bili spremni i nakon objave djelomičnog revizorskog izvješća.

Objavljeno izvješće: Imovina Agrokorovih tvrtki prenapuhana

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Ivica Todorić Slučaj Agrokor Todorić se obratio javnosti nakon pada ključnog vještačenja: "Sve im se srušilo"

Podsjetimo, ono je objavljeno u četvrtak i iz njega se dalo iščitati kako je imovina Agrokorovih tvrtki prenapuhana. Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u četvrtak je prezentirao stanje u tvrtkama poput Konzuma, Belja, Leda, Pik Vrbovca. Revizija je smanjila vrijednost imovine dijela Agrokorovih tvrtki za više od 10 milijardi kuna, prezentirao je povjerenik Ramljak, a o tome je li Ivica Todorić prekršio zakon pogrešno prikazujući vijednost svojih tvrtki, Ramljak još nije htio govoriti.

"Ne mogu reći da je moguće da nije protuzakonito, ali nije naše sada da mi to utvrđujemo i ispitujemo. Kad završimo konsolidirano izvješće, onda ću vam reći razmišljam li o podnošenju kaznene prijave ili ne. Sad, na osnovu ovoga ovdje, ne mogu i ne želim reći", poručio je Ramljak koji je tada obećao da, iako je Konzumu nakon revizije najviše smanjena vrijednost imovine, dućani i radna mjesta nisu ugroženi. Ramljak je uvjeren da će nakon revizije Konzum biti još privlačniji budućem kupcu.

Kojim je Agrokorovim tvrtkama najviše umanjena vrijednost?

Kao što je već napisano, nakon revizije značajno je smanjena vrijednost imovine određenih Agrokorovih tvrtki u odnosu na vrijednost koju je prikazivala bivša Uprava na čelu s Ivicom Todorićem. Najviše je smanjena vrijednost tvrtki u sektoru maloprodaje. Konzumu i Tisku nakon revizije vrijednost imovine smanjena je za čak 10 i pol milijardi kuna.

Nakon toga slijedi sektor poljoprivrede. Za Belje, Pik Vinkovci i Vupik vrijednost imovine umanjena je za milijardu i 700 milijuna kuna.

Najmanje je smanjena vrijednost imovine tvrtki u sektoru prehrane, inače najboljem i kako svi kažu najzdravijem dijelu Agrokora. Ledo, Jamnica, Zvijezda i Pik Vrbovec tu vrijednost imaju smanjenu za ukupno milijardu i 200 milijuna kuna.

Podaci su ovo iz službene prezentacije. Odnose se na 9 odabranih tvrtki, no revizija je obuhvatila njih 40. Izvješća su objavljena na službenim internetskim stranicama Agrokora.

Što je o izvješću rekao Todorić?

Nekoliko sati nakon prezentacije prvih revizijskih izvješća o stanju u Agrokoru, Ivica Todorić oglasio se na svom blogu na kojem je istaknuo dvije stvari: da je objava izvješća potvrda velike izgrađene vrijednosti tijekom posljednjih 30 godina te da sa svojim stručnjacima analizira ista izvješća, nakon čega će se oglasiti u narednim danima. Ponovno se oglasio u subotu kada je poručio da su brojke u izvješću namještene s točno određenim ciljem što smatra nedopustivim.

Što je o izvješću rekao ekonomski analitičar?

Rezvizorsko izvješće za Dnevnik Nove TV komentirao je pak ekonomski analitičar Luka Brkić koji je rekao da bi sve moglo rezultirati kaznenim progonom.

"To će utvrditi istraga, a sve drugo je spekulacija. Nedvojbeno se može reći da je lažiranje brojki prevara, a prevara definitivno nije zakonski dopušteno ponašanje", obrazložio je Brkić koji unatoč povjerenikovoj tvrdnji da su radna mjesta sigurna, misli da će biti otkaza u koncernu.

Govoreći o očekivanjima od cjelovitog izvješća, Brkić je rekao kako misli da neće biti bitnih odstupanja od prošli tjedan objavljenih podataka i tog problema.

"On je dovoljno dubok i širok sam po sebi da nam priča priču puno više od same kompanije. To je priča o hrvatskoj tranziciji, privatizaciji, kreiranju politika, vođenja ekonomske politike, dakle o hrvatskom političkom i poslovnom establišmentu. To je naprosto priča o nama. Zato će ona biti dugotrajna, repovi će se još vući, a bit će i bolna", rekao je.

Što se događalo u Saboru?

Zbog situacije u Agrokoru cijeli su se tjedan tražile i stanke u Saboru. Posebno oštar bio je zastupnik Mosta Miro Bulj koji se obrušio na ministra Zdravka Marića.

"Marić je ključna osoba cijele priče koja se pilatovski izuzela u najtežim trenucima hrvatskoga gospodarstva, a u biti je sudjelovala u cijelom procesu u slučaju Agrokora. On je cijelo vrijeme znao sve", ustvrdio je Bulj.

Prava sapunica odvijala se istovremeno vezano uz osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o Agrokoru. Iako povjerenstvo nije izglasano, fotelje su podijeljene. U Povjerenstvu bi trebala sjediti četiri HDZ-ovca – Milijan Brkić, Josip Borić, Ante Babić i Marija Jelkovac; dva SDP-ovca – Orsat Miljenić, koji bi ujedno bio i predsjednik povjerenstva i Gordan Maras; tu su još HNS-ov Stjepan Čuraj i MOST-ov Nikola Grmoja te Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku.

Ako se u srijedu povjerenstvo osnuje, s radom bi počelo 30. listopada.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene