Kanader u akciji (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Kanader u akciji (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

"Svatko je od vas ostavio svoju obitelj, dom i zemlju, ukrcao se u zrakoplov i u kratkom vremenu pružio svoju ruku pomoći u spašavanju života, i stoga vam još jednom zahvaljujem“, poručio je predsjednik Reuven Rivlin.


Posade dva hrvatska kanadera koji sudjeluju u gašenju velikih požara u Izraelu jučer je posjetio izraelski predsjednik Reuven Rivlin, izvijestili su danas iz Ministarstva obrane RH. 

"U ime izraelskog naroda zahvaljujem se od srca za vašu hrabrost i velikodušnost, a svoju zahvalnost uputit ću i vašim državnim čelnicima koji su odgovorili na naš poziv za pomoć bez oklijevanja. Pokazali ste što je pravo i iskreno prijateljstvo, do sada ste bili heroji u svojim zemljama, a sada ste heroji u našoj zemlji. Svatko je od vas ostavio svoju obitelj, dom i zemlju, ukrcao se u zrakoplov i u kratkom vremenu pružio svoju ruku pomoći u spašavanju života, i stoga vam još jednom zahvaljujem“, poručio je predsjednik Rivlin.

Trenutno su u Izraelu angažirane protupožarne zračne snage iz Hrvatske, Grčke, Cipra, Italije, Turske, Rusije, SAD-a, Ukrajine, Azerbejdžana, Francuske, Španjolske i Rumunjske.

"Još je jednom naglašena iznimna uloga hrvatskih snaga u gašenju požara, a ponajviše brzina dolaska hrvatskog kontingenta jer se od poziva pa do pristizanja sve odigralo praktički u 24 sata te smo tako, bez obzira na udaljenost Izraela od Hrvatske, bili među prvima koji su počeli pružati pomoć u gašenju požara iz zraka“, istaknuo je ovom prilikom zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu pukovnik Davor Turković.

U protekla tri dana djelovanja hrvatske zračne snage ukupno su provele 31 sat u zraku i pri tome izbacile oko 270 tona vode na požarišta. Iako su aktivni požari ugašeni, na pojedinim lokacijama još uvijek izbijaju požari manjeg intenziteta.

Odluku o pružanju humanitarne pomoći upućivanjem dva kanadera u Izrael donijela je Vlada na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć.

Izostanak kiše i vrlo suhi i snažni istočni vjetrovi proširili su požare diljem središnjeg i sjevernog dijela Izraela. Uništeno je ili oštećeno na desetke kuća, no dosad nema poginulih ili ozlijeđenih. Izraelska policija priopćila je kako je pod sumnjom za palež uhićeno 12 osoba