Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u ponedjeljak izjavio kako želi da Izrael u Francusku i Njemačku pošalje stručnjake koji bi s njima podijelili obavještajne informacije o tome da je Iran nastavio prikupljati znanja o nuklearnoj tehnologiji, a njemačka vlada istovremeno ističe važnost zadržavanja neovisne inspekcije u Iranu.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je na Twitteru objavio kako će Izrael u nadolazećim danima poslati "profesionalne timove koji će s njemačkim i francuskim predstavnicima proanalizirati opsežan materijal koje je Izrael dobio o iranskim naporima da prikupi znanja o nuklearnoj tehnologiji". Netanyahu je kazao i kako je o izraelskim obavještajnim podacima razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Vezani članci Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Kraj jedne ere: Potvrđena nova vlast - Netanyahu odlazi u oporbu, naslijedit će ga bivši ministar obrane U Gazi uništene stotine zgrada Uništene ceste, zgrade, stotine mrtvih: Izrael kaže da nema roka za završetak sukoba - ''Ne stojimo sa štopericom. Želimo postići ciljeve''

Istovremeno je glasnogovornik njemačke vlade objavio da je "jasno da međunarodna javnost ima sumnje da Iran provodi isključivo miroljubivi nuklearni program", ali da je "zato i potpisan nuklearni sporazum 2015. godine koji obuhvaća temeljit i strogi nadzor od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)." Glasnogovornik je istaknuo da je od "ključne važnosti zadržati neovisni nadzor" kako bi se osiguralo da Iran poštuje sporazum, a s Njemačkom o važnosti nadzora slaže se i britanska vlada.

Netanyahu je ponedjeljak predstavio dokaze da je Iran nastavio prikupljati znanja o nuklearnoj tehnologiji i nakon potpisivanja sporazuma sa svjetskim silama 2015. koji je trebao ograničiti iranski nuklearni program što je izazvalo niz reakcija(Hina)