Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan nije razrađen

Izračunali smo koliko koštaju projekti za koje Bandić traži potporu Vlade, ali nismo dobili odgovor tko će sve to i platiti

Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr)
Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Koliko bi novca trebali izdvojiti za projekte zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića čije je financiranje zatražio od Vlade? Teško je procijeniti jer prije nego što ih je obećao i najavio, plan nije razradio.

Koliko će za njegovih pet projekata biti potrebno izdvojiti, Milan Bandić još nije otkrio. No neće biti jefitno. Za dječju bolnicu u Blatu država je već osigurala oko 6 milijuna kuna za studiju izvodljivosti. Ukupno će za cijelu bolnicu trebati izdvojiti i do 500 milijuna kuna. No tražit će se sufinanciranje iz EU fondova.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

Nova zgrada potrebna je i Imunološkom zavodu, ali i novi pogoni. Iz sindikata kažu kako o najavljivanom projektu ne znaju ništa, a proizvodnja stoji pet godina.

Lidija Jagarinec iz Sindikata radnika Imunološkog zavoda napominje: "Već tada bili smo svjesni toga da na ovim prostorim i ovoj lokaciji ne možemo raditi. Čovjek je stariji, nije mlađi za pet godina, pa tako isto prostor i pogon", kaže.

Oporba se prisjeća kada je gradonačelnik rekao da će sam riješiti Imunološki i tada su se neka sredstva osigurala. Anka Mrak Taritaš iz Glasa podsjeća da je Grad zagreb trebao za Imunološki zavod trebao dati 100 milijuna kuna.

Tu su i niskopodni tramvaji. Ozbiljan je novac koji će se potrošiti na 60 niskopodnih tramvaja. Samo jedan stoji oko 13 i pol milijuna kuna, znači da će ih 60 doći oko 810 milijuna kuna. Tramvaje koje već grad ima, kaže nam zastupnik Renato Petek, još nije otplatio.

"Na lizingu, na otplati je preko 500 milijuna kuna, stoga to još nije niti riješeno, proteklih 10 godina", kaže. Tračnička veza do zračne luke mogla bi doći oko 50 milijuna eura, ali bez plana teško je procijeniti.

Ne zna se ni koliko će se potrošiti na Zagreb na Savi. Prije 7 godina najavljivalo se da će stajati milijardu eura, ali s godinama je Bandić smanjio ambicije.

Tomislav Stojak, zastupnik u Gradskoj skupštini iz redova HNS-a, kaže: "Ja nemam ništa protiv toga da se konačno pokrene nacionalni projekt na Savi, ali ne kao što je on za 20 milijuna kuna trebao napraviti šetalište i kupalište, nego jedan ozbiljan projekt", ističe.

Ako to ostane samo na šetalištu, svi projekti zajedno mogli bi stajati više od 2 milijarde kuna. Koliko će točno iznositi, koliko će plaćati država, a koliko grad, nismo dobili odgovor.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


  Aktualno Jelinić nakon davanja iskaza u USKOK-u: "Naravno da su me tražili da otkrijem tko je izvor fotografija i naravno da to nisam otkrio" +0 Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Jelinić nakon davanja iskaza u USKOK-u: "Naravno da su me tražili da otkrijem tko je izvor fotografija i naravno da to nisam otkrio" 1/1 >>

Aktualno Bernardić za Dnevnik Nove TV o povratku Josipovića u SDP: "U kontaktu smo već duže vrijeme. Njegov povratak će pomoći stranci i ljevici" Gost Dnevnika Nove TV predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Gost Dnevnika Nove TV predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Gost Dnevnika Nove TV predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Gost Dnevnika Nove TV predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gost Dnevnika Nove TV predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvatska Bernardić za Dnevnik Nove TV o povratku Josipovića u SDP: "U kontaktu smo već duže vrijeme. Njegov povratak će pomoći stranci i ljevici" 1/3 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene