Imunološki zavod više nema protuotrova za zmije. Naime, posljednjim zalihama rok istječe u studenome, a zbog toga će Hrvatska protuotrov morati uvoziti i po deset puta većoj cijeni. Stručnjaci upozoravaju da nam ovo nam mora biti strateško pitanje.

Galerija


U Hrvatskoj žive tri vrste zmija-otrovnica: riđovka, poskok i žutokrug. U prosjeku se u Hrvatskoj liječi od 10 do 15 ugriza na godinu, no serum moraju imati sve zdravstvene ustanove.

Vezani članci Zmije u Istri VIDEO U kokošinjcu našli nezvane goste: "Da ne brinete, pustili smo ih na slobodu" Smiješne zmije (Foto: boredpanda.com) Više se nikada nećete bojati zmija nakon što pogledate slike iz galerije

Imunološki zavod već godinama serum ne proizvodi jer nema dozvole, a posljednjim zalihama rok istječe u studenome. To znači da ćemo uskoro uvoziti proizvod i do deset puta skuplji.

Serum Imunološkog zavoda stoji oko 350 kuna i djeluje na pet otrovnica i nekad smo ga sami izvozili. Uvozni Serum iz Europske unije djeluje na tri otrovnice i stoji oko 3.750 kuna. Drugim riječima, iduće godine morat ćemo uvoziti skupi strani proizvod umjesto proizvoda Zavoda na kojem smo nekad i zarađivali.

"To je pitanje sigurnosti. Ako ste se odlučili nabaviti 12 ili 20 borbenih zrakoplova, onda pitanje seruma koji će spasiti čovjeka ne smije biti sekundarno", rekao je dr.med. Stjepan Đuričić, specijalist infektologije.

A za Imunološki zavod, nekada strateški važnu tvrtku, plana i programa još nema.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr