Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvoz umjesto proizvodnje

Stručnjaci su zabrinuti, Imunološki zavod više nema protuotrova za zmije: "To je pitanje sigurnosti''

Umjesto proizvodnje, protuotrov će se nabavljati iz inozemstva (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Umjesto proizvodnje, protuotrov će se nabavljati iz inozemstva (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Umjesto proizvodnje, protuotrov će se nabavljati iz inozemstva (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Umjesto proizvodnje, protuotrov će se nabavljati iz inozemstva (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dr.med. Stjepan Đuričić, specijalist infektologije (Foto: Dnenvik.hr) Dr.med. Stjepan Đuričić, specijalist infektologije (Foto: Dnenvik.hr) Foto: Dnenvik.hr Umjesto proizvodnje, protuotrov će se nabavljati iz inozemstva (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Umjesto proizvodnje, protuotrov će se nabavljati iz inozemstva (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Umjesto proizvodnje, protuotrov će se nabavljati iz inozemstva (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
Imunološki zavod više nema protuotrova za zmije. Naime, posljednjim zalihama rok istječe u studenome, a zbog toga će Hrvatska protuotrov morati uvoziti i po deset puta većoj cijeni. Stručnjaci upozoravaju da nam ovo nam mora biti strateško pitanje.

U Hrvatskoj žive tri vrste zmija-otrovnica: riđovka, poskok i žutokrug. U prosjeku se u Hrvatskoj liječi od 10 do 15 ugriza na godinu, no serum moraju imati sve zdravstvene ustanove.

Pročitajte i ovo Ilustracija: Thinkstock Istraga Razotkriven muškarac koji je godinama prodavao otrov te je kriv za smrt više od 130 ljudi: "On je zlo" Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

Imunološki zavod već godinama serum ne proizvodi jer nema dozvole, a posljednjim zalihama rok istječe u studenome. To znači da ćemo uskoro uvoziti proizvod i do deset puta skuplji.

Serum Imunološkog zavoda stoji oko 350 kuna i djeluje na pet otrovnica i nekad smo ga sami izvozili. Uvozni Serum iz Europske unije djeluje na tri otrovnice i stoji oko 3.750 kuna. Drugim riječima, iduće godine morat ćemo uvoziti skupi strani proizvod umjesto proizvoda Zavoda na kojem smo nekad i zarađivali.

"To je pitanje sigurnosti. Ako ste se odlučili nabaviti 12 ili 20 borbenih zrakoplova, onda pitanje seruma koji će spasiti čovjeka ne smije biti sekundarno", rekao je dr.med. Stjepan Đuričić, specijalist infektologije.

A za Imunološki zavod, nekada strateški važnu tvrtku, plana i programa još nema.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene